Jump to content

Nem direkt csinálják a kamaszok, ez belülről fakad

2020. 11. 25. 19:00

Az élet tartogat néhány hullámvölgyet. Néha nagy magaslatokat járunk be, máskor pedig ugyanez az út mélységbe száguld velünk.

Különösen így érezhetjük ezt, amikor kamasz gyermekünk van. Nemcsak a szülők szenvednek a tinik lázadásaitól, a folytonos veszekedésektől. Mindenki volt kamasz, és még ha nem is voltunk túlságosan lázadók, attól még számos dologban bizonytalanok voltunk. Így vannak ezzel mostani fiataljaink is. Keresik az útjukat, önmagukat, de ez a szülők és a felnőttek agyára menő törekvés. Nem kóros folyamatról van szó, hanem mondhatni életkori sajátosságról. A tinik jellemző viselkedése, hogy folyton feszegetik a határokat. Mintha lázadnának minden ellen, amelyet a felnőttek mondanak nekik.

Elképesztő változásokat produkálnak a gyerekek, amikor kamasszá érnek, és a szabálykövető, szót fogadó gyerkőcből szinte egyik napról a másikra lesz egy olykor kezelhetetlennek tűnő és tomboló vadóc. Hová lett a nyugodt gyermekünk?

Szemmel nem látható változások a testben

A kamasszá érés biológiai folyamat is, amely egyértelműen és szemmel látható jelei vannak, de főleg a viselkedés megváltozásában tűnik fel a szülőknek. Mielőtt nagyon megijednénk, azzal bizonyára tisztában vagyunk, hogy ez egy természetes folyamat. Nem feltétlenül csak a környezet idegelése érdekében viselkedik furcsán a tini, hanem az agyában szó szerint nagy változások zajlanak. Az agyi fejlődés azzal is jár, hogy bizonyos helyzetekben még nem tud a fiatal megfelelően reagálni, mert az agynak a felelős döntéhozatalért, a felelős gondolkodásért felelős területe még nem érett meg azok kezelésére. Attól még az érzelmek jönnek-mennek ebben a korban, de a reakció még nem feltétlenül igazodik ahhoz. Az agy ezen területének érettségi fokát csak 25 éves korára éri el a fiatal. Ráadásul az agy örömökért felelős része már ennél sokkal korábban kifejlődik, azonban ezt a kordában tartó agyterület még nem képes kezelni.

Az agyban történő változások mellett a nemi hormonok is segítik a furcsa viselkedést. Ezek a hormonok nemcsak a nőiességüket vagy férfiasságukat erősíti, hanem abban is erősíti őket, hogy egyedi személyiségük kialakuljon.

Egy tinédzser fiatalnak tehát küzdenie kell a hormonokkal, az agyműködésükkel, de még az iskolai közeggel, a korosztállyal és a szülőkkel is megváltozhat a kapcsolata.

Ez az életkor azonban nemcsak a tini gyerekek számára nehéz, hanem a környezetüknek is. Nincs más lehetőség, mint szeretetteljes közegben próbáljuk meg őket a helyes úton tartani.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)