Jump to content

Oka van a tinik viselkedésének

2020. 08. 29. 19:00

Gyermekkorban is csinálhatunk butaságokat, de az inkább a tapasztalatlanságból, a túlzott kíváncsiskodásból fakadhat. Kamaszként már más csínyeket követhetünk el.

Aki már felnőtt, az is volt tini. Ha nem is volt lázadó, mégis egy olyan időszak lehetett, amikor folyton kereste a helyét a világban, kereste a kérdéseire a választ.

Legfőbbképp pedig magára szeretett volna rátalálni. Ezzel mások is így vannak, voltak. Aztán vannak azok, akik hihetetlen hülyeségeket megcsináltak. Az ártatlan kamaszcsínyek mellett azonban előfordulhatnak sokkal komolyabban. Magukra vagy másikra is veszélyesek. Sőt bandába verődve a tinik egymást tudják ugratni, olyanra motiválni, amelyet önmagától nem, de nyomás hatására megtehetnek. Köztük akár deviánsan viselkedő kamasz is előfordulhat.

Az agy a magyarázat

Sokáig tart mire felnövünk. Nemcsak fizikálisan, de agyban is. Az agy struktúrája egészen egyszerűen mást mutat a fiataloknál, mint a már felnőtt személyeknél. Kutatásokat végeztek ebben az ügyben. A kutatás témája pedig az volt, hogy miért viselkednek furcsán a kamaszok?

Több kutatást átvizsgálva azt találták, hogy a kamaszkorú gyerekek agyának azon részeinek tömege alacsonyabb, amelyek a felelős döntésekért, az empátiáért felelősek. Vagyis ha ez a terület kisebb, nem is tud megfelelő jeleket küldeni. Remélhetőleg ezt az átmeneti időszakot fiatal és környezete is épen vészeli át, de sajnos van arra példa, hogy a kamaszkorban elkövetett csínyek, vagánykodások rosszul sülnek el. Arról pedig még nem is beszéltünk, hogy a viselkedészavaron kívül nem egy fiatal ebben az időszakban ismerkedik meg a cigarettával, az alkohollal és a droggal. Ha szerencsénk van, akkor csak ritka találkozások ezek, de ha még a csapatszellem is erősíti, akkor komoly drog- és alkoholproblémával is szembetalálhatja magát a kamasz (és szűkebb, tágabb környezete).

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)