Jump to content

Feszültségoldó sárdobálás

2020. 06. 22. 19:00

Talán nem is lehet a mostani időszaknál aktuálisabb ez a témánk. A Medárd nap utáni negyven napos esőzés úgy tűnik, igencsak megállja a helyét még most is.

A nagy és szinte naponta kapott égi áldás sok gondot okoz az országban. Komoly anyagi károkkal járt az, hogy nagy esőmennyiség hullott alá, és arról is értesülhettünk, hogy egy halálos áldozatot is követelt már a vihar.

A sokaknak gondot okozó sár azonban kaphat egy másik vetületet is, ha játékszerként nézünk rá. Abban a világban, amikor már a kicsi gyerekek kezében is okostelefon van, a wifi megléte teszi őket boldoggá, igenis szükséges olykor kirángatni őket saját, technika uralta világukból. Ebben a felnőtteknek, a szülőknek nagyon nagy szerepük van. Emlékezzünk csak vissza a saját gyermekkorunkra, amikor negyed annyi játékkal rendelkeztünk, mint a saját gyerkőceink, és mégis úgy emlékszünk vissza, mint szép időszak. A kevesebb játék is nagyobb élményt tartogathatott, mert legtöbbször a szabadban játszottunk, és a testvérekkel, unokatestvérekkel, szomszéd vagy akár vadidegen gyerekekkel együtt tettük.

Rajtunk van a sor, hogy belevigyük gyermekeink életébe azt a sok jót, amelyet mi gyűjtöttünk be gyermekként. A sár éppen megfelelő erre. Már az is, ha megengedjük a gyerkőcöknek, hogy átfussanak a legnagyobb tócsán, hogy abban ugráljanak. Fontos ez azért is, hogy megtapasztalják milyen jó érzés szabadon, mezítláb lenni a természetben. A sárral való, a sárban való játék feszültségoldó hatású, ezáltal csökkenhet a gyerekek szorongása.

Gyermekkoromban apukám megtanított a sárból készült pukkantó készítésére. A sárból gyúrt téglalap alakú sártömegbe ököllel egy lyukat mélyítettünk abba, majd a földhöz vágtuk. Órákig eljátszottunk a sarat gyömöszölve, és ezt tehetik a mi gyermekeink is, mert fejleszti a finommotorikát. A sárdobálás annak élményét is nyújtja, hogy büntetlenül összekoszolhassák magukat és ruhájukat is a gyerkőcök. A sár dobálásával megszabadulhatnak bennük lappangó feszültségtől, dühtől, vagyis a sárra tekinthetünk természetes nyugtatóként is.

A sár formázása, a benne való játék több érzékszervre hat egyszerre. Már az is jó érzéssel töltheti el a gyerekeket, hogy a szülők küldik el őket a sárba, a sárral játszani. Végre nem gond, ha koszosak lesznek, és ez olyan felszabadultság érzést adhat nekik, amelyet eddig talán még nem is nagyon tapasztaltak.

Ahogy neked is megadatott, úgy te is biztosítsd gyermeked számára a sarazás lehetőségét és élményét.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)