Jump to content

Le a cipőkkel!

2020. 06. 05. 19:00

Más világot élünk, mint legalább két generációval ezelőtt. Gyermekeinket más ingerek érik, és más körülményekben nőnek fel.

Kényelmesebb az a világ, amelyben most vagyunk, hiszen számtalan berendezés, eszköz könnyíti meg az otthoni munkavégzést, de szeretünk visszatérni azokhoz a hagyományokhoz is, amelyek a természetességet, az egyszerűséget hirdetik.

A mai cipőválaszték nagyon sokféle. Nemcsak a hétköznapi vagy alkalmi lábbelik választéka nagyon sokféle, hanem az egyes sportágakhoz illő cipők kínálata is bőséges. Éppen emiatt kevésbé gondolunk arra, hogy ledobjuk magunkról a lábbeliket és mezítláb legyünk. Már a baba kocsiba fekvő, még éppen forgolódó, felülő, de nem járó babákra is cipőt adunk, és még nagyobb figyelmet szentelünk a megfelelő cipőválasztásra akkor, ha már tipeg az apró gyermekünk.

A cipő viselése teljesen természetes és mindennapos az életünkben, hiszen védi a lábainkat, de időnként egyáltalán nem árt ledobni azokat. Nemcsak strandon hagyhatjuk magunk mögött a cipőket, hanem amikor a kedvünk és az időjárás is úgy tartja. Ráadásul nemcsak a felnőttek tehetik ezt meg, hanem a gyerekek számára is nagyon egészséges.

Habár gyermekeinket óvni szeretnénk minden sérüléstől és fájdalomtól, emiatt sokan ódzkodnak a mezítlábas mászkálástól is, valójában sokkal kényelmesebb az apró talpaknak és az egészségre nézve is nagy előnye lehet. Kétségtelen, hogy a ruházkodásunk fontos darabja a cipő, azonban gyermekkorban is azért érdemes azt fel sem venni, mert korlátozza a lábak megfelelő mozgását, a lábujjak növekedését is. Később ez pedig kihatással lehet a gyerkőc életére.

Jön a nyár, és jusson eszünkbe, hogy mennyire jó, ha a lábaink szabadon lehetnek, minden kötöttség nélkül. Se zokni, se papucs, se még zártabb cipők. Amikor csak lehetőség adódik, hagyjuk, hogy gyermekeink talpa megérezze a fű taposását, szabadon érintkezzen a talajjal. Azok a gyerekek, akik többet vannak mezítláb, sokkal több dolgot tapasztalnak meg a világból is. Az ízületeik ugyanis azáltal, hogy a lábaikkal talpukkal érintkeznek a természettel, azáltal az talpban lévő idegvégződések is nagyobb használatban lesznek, és nemcsak érzékenyebbé válnak a behatásokra, de sokkal óvatosabbak is lesznek. A mezítlábas járás még az agyfejlődésre is hatással van. Azok a babák, akik pici koruktól kezdve sokat vannak mezítláb, még a tartásuk is jobbá válik, egyensúlyérzékük jobban fejlődik, és abban a korban, amikor a világot fedezik fel, a környezet jobb érzékelése miatt óvatosabbá válnak. Ez azonban még a felnőttekre nézve is igaz lehet, ha most kezdünk el arra figyelni, hogy lehetőség szerint több időt töltsünk mezítláb. A mezítlábas járkálás erősíti a lábakat, az ízületeket, így csökkenti a lábbetegségek, sérülések esélyét.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)