Jump to content

Az állattartás hatása a gyerekekre

2020. 05. 30. 19:00

Minden szülő életében beköszönt az a pillanat, amikor gyermeke elébe állva azt mondja, hogy szeretne otthonra valamilyen állatot. Elkerülhetetlen.

Igen, valószínűleg az lesz, amire a legtöbb szülő gondol, és ami miatt nem is túlzottan rajon az ötletért, hogy a gyerkőc állatot szeretne. Az állat gondozásának java része elképzelhető, hogy a szülőkre hárul, de még így sem butaság megosztani az életünket egy házi kedvenccel.

Az állatbarát szülők már a gyermekük születése előtt tarthatnak állatot, így a gyerkőc beleszületik egy olyan családba, ahol az állat jelenlére természetes. A háziállatok közelsége és tartása sok mindenre megtaníthat. Közelségük nemcsak feladatokat adhat nekünk, hanem feltétel nélküli szeretetet és a stressztől való megszabadulást is.

A házi kedvenc lehet akváriumban, terráriumban élő, lehet tollas vagy szőrös, a felelős állattartást és a rendszerességet segítenek elsajátítani a gyerekek. Egyáltalán nem tesz rosszat a szülő, ha végre enged a kérésnek, és meglepi gyermekét egy olyan kisállattal, amelyikre már vágyott és az állat gyermek általi gondozása is lehetséges. Sok mindent figyelembe kell venni annak érdekében, hogy a gyermek vágya is ki legyen elégítve, de az állat is megfelelő körülményeket élvezhessen. Kezdő állatként sokan választják az akváriumot, de téves feltételezés az, hogy a halak körül nincs teendő. Minden állat tartása rendszerességet és gondoskodást igényel, és évekre elköteleződünk, ha otthonunkba viszünk egy állatot.

Valószínűleg a szülők segítségét is igényelni fogja az állatgondozás, azonban a gyerekek nagyon sok pluszt kaphatnak a velünk élő állatoktól. Például a házi kedvenccel való érintkezések során olyan mikroorganizmusokkal találkoznak a csemetéink, amelyek által megedződhet a test védekezőrendszere. Az állat közelsége jó hatással van a belső feszültség oldására, a velük való foglalkozás segíti az érzelmi fejlődést is. A kis kedvenc igazi baráttá válhat, akihez ragaszkodhat a gyermek és jelenlétével enyhíti a szorongást, a frusztrációt.

Mielőtt teljesítené a szülő a gyermek vágyát, át kell gondolni a lehetőségeket. Még a kis lakás sem feltétlenül akadályozhatja meg egy-egy állat tartását.

Az akvárium a lakás dísze is lehet, de tény, hogy a halakat nem lehet simogatni, kézbe venni, így sokan döntenek egy kis rágcsáló mellett, amelynek a ketrece sem foglal túl sok helyet. Ahol kert is tartozik a házhoz, ott jobban megfér a kutya vagy a macska, de mint tudjuk, a lakásban tartásuk sem kivitelezhetetlen.

Minden kisgyermeknek szüksége van valamilyen háziállatra. Nem jó, ha szülőként megfosztjuk őket ennek lehetőségétől. Sokat kaphatnak és tanulhatnak a kis kedvenctől, általuk jobb, felelőségteljesebb felnőtté válhatnak.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)