Jump to content

Az otthON bekapcsolja a sulit

2020. 05. 11. 19:00

Minden otthonban vannak olyan tárgyak, amelyeket talán sosem használtuk, de mégsem szabadultunk meg attól. A ház egy szegletében kapott egy helyet a porosodásra.

A karanténos időszak azonban abban is segíthetett, hogy felmérjük, hogy mennyi kacatot halmoztunk fel. A nagyon bátrak és elhatározottak nemcsak felmérik azt, de meg is szabadulnak az ilyen tárgyaiktól. Nem szükséges azonnal a szemetes után nyúlni és abban végeznie a dolgainknak. Azért, mert mi már nem vesszük hasznát, más még láthat benne fantáziát. A közösségi oldalakon számtalan poszt megtalálható arról, hogy egy otthoni lomtalanítás után összegyűjtött termékektől úgy szeretne valaki megszabadulni, hogy valakinek ingyen odaajándékozza. Így valaki érdemben fel tudja használni a megunt, feleslegessé vált tárgyakat, és mindenki jól jár.

Ez a lényege otthON Bekapcsoljuk a sulit! programnak. A koronavírus-járvány miatt tett korlátozó intézkedésnek egyik nagyon érezhető területe az oktatás volt. Alsóbb és felsőbb intézmények kapui is bezártak a gyerekek előtt, így nem volt választás, az otthontaulásé lett a főszerep.

Váratlanul és felkészületlenül érintette az intézményeket, a pedagógusokat, a diákokat és a szülőket is ez a döntés. Első körben a technikai feltételeket kellett felmérni, ugyanis az online tanulás eszközei és az internet egyáltalán nem minden otthon alaptartozéka. Napokra és van, ahol hetekre volt szükség ahhoz, hogy a gyerekek csatlakozni tudtak az online oktatáshoz. Akinek ugyanis nem volt eszköze és internetleérése, annak elérhetetlenné vált a digitális tanulás.

A jobb körülmények között élő gyerkőcök számára teljesen általános a laptop, az okostelefon és az internet használata, de nagyon sokan ezt nélkülözik. Az infrastruktúra hiányában a távoktatásból kieső gyerekek segítésére jött létre az otthON program, amely bár nem bontatlan csomagolású, vadonatúj eszközökkel segíti a gyerekeket törekék áron, mint amit egy új eszköz képvisel. A kezdeményezés során olyan eszközökre gyűjtenek, ami lehetővé teszi a távoktatást a szegényebb sorsú gyerekek számára is, mindössze 33 ezer forintos baráti áron. A kezdeményezés során a használt eszközöket nem is családokhoz kerülnek, hanem az oktatási intézményekbe, hogy az igényfelmérés után tudják azokat a gyerekeket segíteni, akik máskülönben kimaradnának a távoktatásból.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)