Jump to content

A szülői trónon elvérezve

2019. 12. 16. 19:00

A legszebb feladat, amelyet az élet ránk bízhat, szülőnek lenni. Ez egyben a legnehezebb feladatunk is. Mert jól szeretnénk csinálni, de olykor vakon tapogatunk, legalábbis érezhetjük így.

Kétségtelenül szép feladat gyermeket világra hozni, nevelgetni, de tényleg nehéz. Attól a ponttól kezdve, hogy gyermekeink születnek, már nem csak magunkért vagyunk felelősek. Olyannyira gyermekeinkre összpontosítunk, hogy hajlamossá válhatunk nem odafigyelni saját magunkra. Van, hogy ezt nem is feladatként vesszünk magunkra, hanem visz az ár és csak csináljuk, máskor pedig ránk telepszik a terhek súlya. Ekkor döbbenhetünk rá arra, hogy mennyire sokat vállalunk, és mennyire elhanyagoljuk saját magunkat.

Egy szülő sem önző, ha szakít önmagára is időt. Sőt kimondottan kötelező lenne, mert máskülönben kiégés fenyegetheti. Olyan ez, mint a munkahelyi kiégés.

Ne tartozz azok közé, akik mártírként mindig csak másra figyelnek. Ha azon kapod magad, hogy alvás helyett is csak a másnapi teendődre gondolsz, akkor bizony túl stresszes vagy.

Ha stresszes vagy, akkor ideges is, és annak megfelelően viselkedsz. Így van ez? Gyakran és szinte bármi ki tudja váltani a dühödet? Mással is megesik, de ez azt mutatja, hogy idegrendszered a tűréshatár legfelső szintjén tart. A legnagyobb probléma általában az, hogy olyanokon adhatjuk ki a feszültséget, aki a legközelebb áll hozzánk, de teljesen ártatlan. Ekkor már talán te magad is elgondolkodsz, hogy kikészültél.

Ha ezt érzed, akkor mellé még társulhat az is, hogy emiatt nem érzed magad jó anyának/apának. Szülői mivoltodban megbuktál. Más szülők bezzeg mennyivel jobban intéznek mindent a gyermekeik körül. Tovább bizonytalanodsz, és még inkább süllyedsz önmagad alá.

Amikor egyre csak nyom a mindenféle teher, pedig jó szülő szeretnél lenni, akkor még az is megfordulhat a fejedben, hogy saját magaddal sem tudsz mit kezdeni, mi értelme volt így gyermeket világra hozni? Talán azonnal megpróbálod elűzni magadból ezt a gondolatot, de tegye mindenki a szívére a kezét, és vallja be, hogy legalább egyszer igeni érezte úgy, hogy gyerek nélkül könnyebb lenne.

Igen, könnyebb, mert csak magunkra kellene gondolni, de nem lenne jobb. Ilyenkor adnunk kell magunknak szabadidőt, kimenőt. Mert kell! Receptre kellene felírni. Nem kell az anyaság oltárán véráldozatot adnunk. Nem leszünk rosszabb szülők, ha kis időre el tudunk szakadni gyermekeinktől, a feladatainktól.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek:)