Jump to content

Az anyaság árnyékos oldala

2019. 11. 12. 19:00

Életünkben több küldetést teljesíthetünk. Kétségtelenül az egyik legnagyobb, ha tovább örökítjük nevünket, génállományunkat, vagyis gyermeket vállalunk. Életünk végéig tartó felelősség.

Nem véletlenül félnek sokan belevágni a családalapításba. Habár tapasztalattal még nem rendelkeznek a gyermek nélkül élők, azt a környezetükben, saját családjukban is érzékelhetik, hogy mekkora munka és felelősség egy vagy több gyermek nevelése. Időben, pénzben, idegrendszerben sem kis feladat, azonban, mégis minden szülő el tudja mondani, hogy a nehézségek mellett mennyi szépséget és boldogságot is adnak a gyerekek. A mérleg nyelvét pedig a gyerekekkel megélt boldogság súlya fogja kibillenteni.

Egy kisbaba születésével a nő anyává, a férfi apává válik. Ez az idilli állapot. Sajnos egyre inkább azt a világot éljük, amikor önként vagy más oknál fogva egyedülálló anyák nevelik fel gyermekeiket. Az önértékelés így még nagyobb csorbát szenvedhet. Még a boldog párkapcsolatban, a közös babavállalás során is sérülhet az önbecsülésünk.

A nő testében fejlődik a magzat, amely nemcsak csodálatos, de egyben nagy fizikai változást és megterhelést is jelent. A kilenc hónapnyi várakozással megszületik a kisbaba, de olyan nyomokat hagyhat a női testen a várandósság, amelyek talán végigkísérik az életüket. A terhesség alatt megszakadt bőr mindig látható marad, még ha tudunk is azon enyhíteni valamit. A császármetszés helye, még ha a fehérnemű takarásában is van, akkor is végigkíséri a nő életét. Az egész test megváltozhat, és szülés után valamennyire visszaállhat a régi állapotába, pontosan olyan már sosem lesz, mint a terhesség előtt volt.

Gyakorlott és tapasztalt édesanyák elmondhatják, hogy milyen a pici babával és a kisgyermekkel való mindennapok, de minden gyerkőc más. A legtöbben bíznak abban, hogy saját gyermekük nem lesz hasfájós, nem fogja gyötörni túlzottan a fogzás, nem fog hisztizni, mert megfelelő nevelésben fogja részesíteni. A gyakorlat azonban más. Még ha meg is valósulnak az álmok, bizony a kisbabákkal éjszakázni kell, később próbálgatják a határokat feszegetni, mindenre kíváncsiak, így állandóan a nyomukban kell lenni. A kialvatlanságból adódó komfortérzet csökkenése is növelheti a feszültséget.

Az az élet, amelyet gyermekvállalás előtt élt, az már a múlté. Nagy változást hoz egy baba születése, azonban anyagi vonzata is van egy baba nevelésének. A gyermekével otthon lévő nő fizetése minimálisra csökken, így talán még anyagi nehézségekkel is számolni kell. Az önértékelés csökkenéséhez hozzájárulhat tehát az is, hogy a gyermeket szült nő nem érzi magát elég hasznosnak. Ha pedig ugyanott szeretne dolgozni, mint terhessége előtt, nem biztos, hogy arra a munkahelyre visszaveszik, ahonnan eljött. Még akkor sem biztos, ha azt ígérték neki szülés előtt. Amíg gyermekével otthon van, számos területen változások állhatnak be, így ha nem tudja magát képezni, akkor nagy lemaradással, hiánnyal találhatja magát szemben.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)