Jump to content

Fesztiválozás: mehet vagy marad?

2019. 07. 24. 19:00

Nyár van és ilyenkor időszerűek a szabadtéri programok. Nemcsak azok, amelyeket mi szervezünk a családnak, hanem az ennél sokkal nagyobb rendezvények, a fesztiválok időszaka is.

A fesztivál mindenkinek szólhat, de a fiatalok némelyike most érheti el azt a kort, amikor már nemcsak igénye támad a szülőktől távol lenni és bulizni, hanem el is akar menni. Előbb vagy utóbb az önállósodás útjára lépnek és ennek egyik mozzanata, hogy eljárnak szórakozni. A fesztiválozás időszakában a fiatalok visszafoghatatlan vágyat éreznek arra, hogy ellátogassanak ilyen eseményekre, és ez a szülők számára kényes lehet.

Hagyni kell, hogy önálló döntéseket hozhassanak a fiatalok, de veszélyeket is tartogathat a még tapasztalatlan, naiv fiatalokra az, amit egy fesztivál tartogathat. Míg a kamaszok a felhőtlen szórakozást látják ebben, addig a szülők számára már a fesztiválozás egyenlő a folytonos aggódással. Dilemma az, hogy elengedjük-e egyáltalán a gyerekeket vagy sem? Egy bizonyos kor után túlzott szigorúság, nem a korának megfelelő nevelés, korlát a szülő a gyerek számára. Sőt akár bizalmatlanságnak ítélheti meg a fiatal a szülei felől. Érdemes emiatt leülni a gyermekkel és megbeszélni a fesztiválozás lehetőségét. A túlzott kontrollt a gyerekek nehezen viselik, de abban a gyermekben is több kérdés felmerülhet, akit minden további nélkül elengednek egy több napos rendezvényre: ennyire nem érdekli a szüleit az, hogy hová megy? Mindegy, hogy mit csinál, a szülei úgysem foglalkoznak azzal?

A nyár nemcsak a nyaralás, de a szórakozás időszaka is lehet. Tömérdek program közül választhat minden korosztály, és az iskolai időszak után, a hosszú nyári szünetben sok fiatal kapcsol ki ilyenkor és vetik bele magukat a bulikba. feltéve, hogy a szülők engedik. Ha nem, akkor kitör otthon a világháború, és a tinik abban az időszakukban lehetnek, hogy szívesen mennek szemben a szabályokkal. Az első fesztiválozás lehetőségét pedig erősen vágyják. A szülők számára pedig a legnagyobb kérdés, hogy engedjék-e gyermeküket vagy sem.

Ami a fiatalok számára egy végeláthatatlan buli, addig a szülők számára inkább kétely, aggodalom, izgulás. Éppen ez adja meg a feszültséget, de mindig nem tarthatjuk a gyermekeinket a szárnyunk alatt. Amennyiben arra döntünk, hogy elengedjük a kamaszunkat egy fesztiválra, le kell ülni arról beszélgetni. Nem mindegyik szülő tapasztalt abban, hogy milyen is egy ilyen esemény, ezért arról kérdezősködni, informálódni lehet a már tapasztaltaktól, internetről. Meg lehet tudni olyan hasznos dolgokat, mint azt, hogy mit érdemes és mit nem érdemes a hátizsákba pakolni. Tisztázni kell azt, hogy az esetleges gond esetén mi a teendő. Ebben nagy segítséget jelent az okostelefon használata, csakhogy az elveszhet, meglophatják a fiatalt, ezért arra is fel kell készíteni, hogy kihez fordulhat akkor, ha nagyobb bajba kerülne.

A több napos fesztiválozás során kihívást jelent a sátorban való alvás, de ahhoz állnia kell a sátornak, hogy abban meghúzhassák magukat, ezért már otthon érdemes gyakorolni, hogyan kell a sátrat felállítani.

Az alkoholfogyasztás valószínűleg ugyanúgy a fesztiválozás része lesz a fiatalok esetében, de nem mindegy, hogy mennyit és mit isznak. Bontott üvegből kínált, idegenek által adott italokat tilos elfogadni. Legyen ez is az alapszabályok között. Nem árt, ha van tartalékpénz, rejtett helyen.

Ha a fiatal évek óta próbálkozik eljutni egy fesztiválra, de mindig a szülei által épített falakba ütközik, jó nem lesz abból. A segítő szeretet, a beszélgetés, a bizalom az, amit ilyenkor a gyerekek felé mutatnunk kell, ezek ugyanis már a szülőről való leválás első lépései.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)