Jump to content

Mit adnak a szülők?

2019. 05. 03. 19:00

Felnőttként beleszoktunk abba, hogy minden megnyilvánulásunkért felelősséget kell vállalnunk, hogy tetteinknek következménye és súlya lehet. Szüleink azonban nem egyformán tudják útnak indítani gyermekeiket.

Még a legnagyobb akarat és törekvés mellett is élnek olyan szerény körülmények között családok, hogy az áldozatos és szorgalmas munkavégzés ellenére sem tudnak sok mindent megengedni maguknak. Az ilyen családokban nevelkedő gyerekek sokkal jobban tudják értékelni azt, amijük van, ennek ellenére vágyakozhatnak a kortársaik által viselt vagy használt divatos öltözködés, használati tárgy iránt.

Mindig van a környezetünkben olyan, akinek anyagi lehetőségei sokkal inkább lehetővé tegyen olyan dolgokat, amelyeket nem engedhetünk meg magunknak. Mindig is lesznek olyanok, akiket a szüleik sokkal nagyobb támogatással tudnak a felnőtt világba kiengedni. Nemcsak a taníttatási költségek azok, amelyet a szülők finanszíroznak, hanem már a felsőbb fokú tanulmányok végzése során saját lakást biztosítanak gyermeküknek, hogy ne kelljen albérletről albérletre járni. Aztán persze vásárolhatnak autót és még ki tudja mit, hogy a gyermekük minél rugalmasabban tudjunk belevágni saját felnőtt életébe.

Aztán persze ott van az a réteg, akik sokkal többen vannak, vagyis a lelki támogatáson túl nem sok mással tudják gyermekeiket segíteni. Nem azért, mert nem akarnak, hanem azért, mert a szülők keresete arra elég, hogy fenntartsák a háztartást, és ha több gyermek él a családban, akkor mindegyikükre egyformán kell gondolni.

Sok fiatalnak akár már középiskolai tanulmányai mellett is dolgoznia kell azért, hogy kisebb, nagyobb vágyait meg tudja valósítani, mert érzékelik, hogy szüleiket nem akarják azzal terhelni. Az biztos, hogy az iskola mellett végzett munka által megerősödnek a fiatalok, hiszen a pénzért keményen meg kell dolgozniuk, és a megkeresett összeget be kell osztani, meg kell becsülni ahhoz, hogy a vágyaikat megvalósíthassák.

A felnőtt életünkben már elvárják tőlünk, hogy saját életet kezdjünk kiépíteni, még akkor is, ha átmeneti időre a szüleink segítségére szorulunk. Nemcsak úgy tudnak a szülők segíteni, ha kész házat vesznek,pénzt adnak. Sokak számára megoldást jelent az, hogy a saját keresettel rendelkező gyermek jó ideig még a családi házban él. Amellett, hogy a pénzét gyűjti, az étkezés, a rezsi megoldott. Más szülők akkor is igyekeznek élelemmel segíteni gyermekeiket, ha már külön életet kezdtek meg egy másik fedél alatt.

Nagyon sokan kezdik felnőttségüket szinte a nulláról indulva, és nagy kincs, ha stabil munkahelyet, otthont (még ha hitel is van rajta, de tudja fizetni) tudhat magáénak, mégis boldog életet élhet, és az anyagilag bőven támogatott gyermek is lehet boldogtalan.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)