Jump to content

Az allergia kialakulásának kockázatai csecsemőkorban

2019. 03. 26. 19:00

Az allergia sokaknál jellemző kellemetlenség. Ha nem a virágpor okoz tüneteket, akkor egyes ételek és anyagok is kiválthatják. De miért lesz valaki allergiás, és mások miért nem?

Az emberi szervezet tel van mikroorganizmusokkal, amelyek nemhogy károsak, hanem a normális működéshez szükségesek. Ennek értelmében a bőrünk felületén és az emésztőrendszerünkben is élnek jótékony mikroorganizmusok. A szervezetünkben élő mikroorganizmusok együttesét nevezik mikrobiomnak, amely mindenkinél teljesen egyedi.

Az, hogy ki lesz allergiás vagy ki nem lesz az, a saját mikrobiomjának köszönheti. Az emberrel szimbiózisban élő baktériumok tápanyaghoz jutnak, és az ember számára is hasznos folyamatokat töltenek be, vagyis mindenki jól jár. Amennyiben a velünk szimbiózisban élő mikroorganizmusok helyett a számunkra ártó gombák, baktériumok szaporodnak el, úgy az immunrendszerünk működésében is zavar léphet fel, ilyenkor jelentkezhetnek az allergiás panaszok.

Az antibiotikumos kezelések meggyengíthetik a bélflóra védelmi tevékenységét, ezért szükséges a bélflóra állapotát helyre igazítani. Az antibiotikumoknak ugyanis megvan az a hatása, hogy a baktériumokat elpusztítsák, de ezzel együtt a bélflórában található jótékony baktériumok is elpusztulnak. A gyermekkorban történő antibiotikumos kezelések növelik az allergia kialakulásának kockázatát. Az anya terhesség, vagy szülés közben alkalmazott antibiotikumos kezelése is hatással lehet a gyermek szervezetének mikrobiom összetételére.

A szülés történhet a természet rendje szerint hüvelyi úton, és történhet császármetszéssel is, de a császármetszéssel született gyermekek bélflórája egészen más összetételű lehet, vagyis a császáros babák, gyermekek esetében jóval magasabb az allergia kialakulásának kockázata, mint a hüvelyi úton született gyerkőcök esetében.

Nemcsak a születés módja befolyásolja, hogy a gyerekek immunrendszere mennyire veszi fel a harcot az allergén anyagokkal. A csecsemők táplálása legalább olyan fontos. A legtermészetesebb, ha az édesanyák a saját anyatejükkel táplálják babájukat, mert az anyatej a csecsemő bélflóráját megfelelő összetételűvé teszi. Az anyatejjel táplált csecsemők bélflórája megvédi őket az asztmától, az allergiás betegségektől.

A természetes a legjobb, mind a szülésben, mind pedig a táplálásban. Amennyiben lehetőségünk van a természetes utat választani, azzal gyermekünk védelmi eszközeit alapozzuk meg.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)