Jump to content

Az önkifejezés eszköze is lehet a zene, de ha túl hangos, árthat is

2019. 03. 25. 19:00

Képzelj magad elé egy átlagos kamaszt. Mit látsz magad előtt? Valószínűleg egy önmagát kereső, talán kihívóan, vagy legalábbis az átlagostól eltérő öltözködésű fiatalt, akinek elmaradhatatlan kiegészítője a fülhallgató valamilyen formája.

A fülhallgató egyet jelent a zenehallgatással, és a zene pedig egyet jelent általában az őrült hangerővel. Ez főképp az önmagukat kereső, a korlátaik közül kiszakadni vágyó fiatalokra jellemző, de a fülhallgatók aktív használta a felnőtt korosztályra is egyre jellemzőbb.

Az okos készülékeknek köszönhetően ma már mindenki zsebében és kezében ott lapulhat a világháló adta lehetőség, így a zenék keresése és hallgatása is. A zene jótékony hatása ismert, és kiválóan tereli el a gondolatunkat, így a feszültséget is oldhatja. Az is biztos, hogy a mai világban meg is kell találnunk azokat az eszközöket, amelyek oldják bennünk a stresszt, de az úton-útfélen való zenehallgatás veszélyes is lehet.

Az utcán sétálva, a metrón ülve, kerékpározás során sűrűn látni embereket, akik átadják magukat a zenének, miközben szerves részét alkotják a közlekedésnek. Mondani sem kell, hogy ez mennyire veszélyes.

A zene egyfajta kifejezési eszköz is lehet, és a fiatalok szívesen keresnek maguknak olyan előadókat, együtteseket, akikkel azonosulni tudnak, példaképként tekintenek rájuk. A zene kreativitásra sarkall, a megélt érzelmi hatások feldolgozásában segíti a fiatalokat, de a zene arra is okot adhat, hogy kitombolják magukból a feszültséget, vagy éppen ellenkezőleg, elhúzódásra, lecsendesedésre készteti. Természetesen a zene minősége, mondanivalója sem mindegy, mert annak megfelelően hat az idegrendszerre, ezen kívül pedig nagyon fontos, hogy milyen hangerővel hallgatják.

Mindenki volt fiatal, így aki most kamasz gyermekét neveli, talán már sűrűn szólt rá saját csemetéjére, hogy halkítson a zenén, miközben kamaszként valószínűleg ugyanígy tett ő is. Nem mindegy ám, hogy a zenét milyen módon hallgatja a gyermek. A fülhallgatón keresztül a fülbe érkező hangos zene árt a hallásra. Arról nem is beszélve, ha környezet alapzaja is hangos, és erre még nagy dózisban jön rá a hangos zene, biztosan ártani fog, mert a belső fül szőrsejtecskéit megsemmisítheti a hangos zene. A tartós zaj traumaként hat a hallórendszerünkre, de akár az egyszeri hangos zene is tartós hallásvesztést okozhat. A nagyon hangos zene, főleg, ha az fülhallgatón keresztül érkezik, akkor enyhébb esetben fülzúgáshoz vezethet, de halláscsökkenést is okozhat.

Nem véletlenül szólnak rá gyermekeikre a szülők, hogy hallgassák a zenék halkabban. Ahhoz, hogy hatásos legyen a szülők intelme, nem elég csak egy annyival elintézni, hogy romlani fog a hallása, hanem el kell magyarázni az okát is. Sőt, a hallásvesztés, halláscsökkenés következménye lehet a hallókészülék viselése, amely végigkísérheti az életünket.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)