Jump to content

Felkészülés a tavasz fogadására

2019. 02. 07. 19:00

A tél bekuckózásra adott okot és lehetőséget. Igaz, hogy télen ugyanúgy lehet találni alkalmakat és lehetőségeket a kimozdulásra, szórakozásra, de azt vagy a hidegtől védett helyen tesszük meg, vagy megfelelő öltözékben merészkedünk a hidegbe.

A tél utáni tavaszvárás idejét éljük, és talán már nehéz visszafogni magunkat, mert már belülről is mocorog bennünk annak érzése, hogy hamarosan ránk köszönt az enyhébb idő, a több napsütés. Ha pedig ez így lesz, akkor látványosan fog kinyílni a természet, élénkebbé válnak a növényeken túl az állatok, de még az emberek is. Izgő-mozgó gyermekeinket még nehezebbé válik bent tartani, de miért is kellene?

A tél számos alkalommal lehetőséget adott arra, hogy kiváló családi programot kreáljon nekünk, hiszen nem lehet panasz az idei hó mennyiségére. Gyermek és felnőtt egyaránt élvezhette a szánkózás, a hóemberépítés örömét. A friss levegőn való mozgás fizikailag is megerősíti a gyermekek szervezetét és az immunrendszerre is jó hatással van. A hó már elolvadt és az enyhébb napok azonnal kicsábítják az embert a természetbe. A legjobb, amivel támogathatjuk gyermekeink egészségét télvíz idején is, ha mozgásra ösztönözzük őket. Amennyire csak lehetőségünk van, üljünk kerékpárra, ha lehet iskolába, óvodába is gyalog vagy biciklivel induljunk el. Nemcsak a környezetet védjük így, de az egészségünket is. A tavaszra való felkészülés egyik legtermészetesebb módja, hogy a szabadban mozgunk. Egy kellemes séta, kerékpározás lehet kiváló hétvégi program is az egész család számára. A mozgásszegény életmód vezethet az elhízáshoz és az abból fakadó betegségekhez is. Ennek elkerülése érdekében már gyermekkorban arra kell ösztönözni a gyerkőcöket, hogy minél többet mozogjanak. Alapjában véve sok a gyerekekben az energia, így csak lehetőséget kell adni arra, hogy kitombolják magukat. Erre pedig a természet a legjobb terep.

Ahhoz, hogy a gyerekek vitaminkészletét szinten tartsuk, felkészítsük a tavaszra, megfelelő étrendet kell biztosítanunk. Ehhez szükséges sok gyümölcsöt és zöldséget fogyasztani, amelyeket frissen is lehet fogyasztani, de készíthető belőlük leves, főzelék is.

D-vitaminban hiányában szenvedünk a leginkább. A napfénytől mentes időszakban is lehet támogatni a szervezetet. Három éves korig csepp formájában lehet hozzájuttatni a gyerkőcöket a D-vitaminhoz, ám később is kell az utánpótlás, amelyet a halból, a tejből, a tojásból, a vajból és a májból tudunk beszerezni. Nemcsak a gyerekek számára fontos vitamin, hanem a felnőtteknek is. Igyekezzünk minél többet felkínálni a család számára.

A megfelelő táplálkozással többféle vitaminhoz és ásványi anyaghoz juttathatjuk a gyerekek szervezetét, így ellenállóbbá válhatnak a betegségekkel szemben is.

A mozgás alapvetően a gyerekek lételeme, de tudjuk jól, hogy a mai világ, és annak eszközei ezt elnyomhatják. Nekünk szülőknek kell határt szabni arra nézve, hogy ki, mikor és mennyi ideig használhatja a technikai berendezéseket, és példát statuálva, nekünk is ki kell a telefonnak esnie a kezünkből. Igyekezzünk közös, tartalmas programokat beiktatni, amennyire csak lehet, ezt a szabadban is tegyük meg. Gondoskodjunk a réteges öltözködésről, és odahaza biztosítsunk nyugodt környezetet, amelyben a gyerkőcök boldogan élhetnek. Gondoskodni kell arról is, hogy elegendő időt pihenjenek esténként.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)