Jump to content

Egészséges finomsággal teletömött uzsonnásdoboz

2018. 09. 01. 19:00

A szeptemberrel nemcsak az őszbe lépünk be, de az iskolakezdés gondolata foglalkoztatja a gyerekeket és a szülőket. Nemcsak a taneszközöket kell beszerezni, hanem át/vissza kell állni a dolgos hétköznapi működésmódba.

A szülők legtöbbje nem lehetett otthon gyermekével a hosszú szünet teljes ideje alatt, így a felnőttek a néhány napos szabadság letöltése után már munkába álltak. A gyerekek élete még csak most fog majd visszaállni a régi kerékvágásba, amely sokkal nagyobb összeszedettséget igényel mind a szülőktől, mind pedig a gyerekektől. Vége a későn kelésnek, átveszi a helyét korábban fekvés és ébredés. Elkezdődik a komoly munka. Tudatosabban oda kell figyelni mindenre, a gyerekeknek arra, hogy az iskolatáskában minden benne legyen, elkészüljön a házi feladat, de a szülők számára is nagyobb készülés szükséges. Az egyik legfontosabb feladatunk, hogy jóllakottan engedjük el gyerkőceinket az iskolába, tehát úgy kell az időt kimérni otthon, hogy a falatozásra is jusson idő.

A kisebb gyerekek étkezése a legjobban működő az iskolában, hiszen a legtöbbjük a tízórait, az ebédet és az uzsonnát is az iskola falai között fogyasztja el. Így már biztos, hogy a napi háromszori étkezésük megvan, de ez a nagyobbak életére nem biztos, hogy igaz. A reggeli elfogyasztásának fontosságát már csak ezért sem szabad alábecsülni. Sok szülő mégis inkább pénzt nyom a gyermek markába, hogy majd az iskola büféjében keressen valamit magának. Ma már egészségtudatos árukészlettel kell rendelkezniük az iskolában található büféknek is, de nem olcsóbb megoldás ez, mintha otthonról visz ételt a diák. Mindegy a diák kora, mindegyikük megérdemel egészséges finomságot. Ha a menzán étkezik, akkor is jól jöhet némi tartalék, főleg, ha hosszú napnak ígérkezik. Az iskolakezdéssel az egyéb, iskolán kívüli programok időszaka is megkezdődik. Amelyik diák pedig nem is étkezik a menzán, még inkább megérdemli, hogy otthonról vigyen magával, méghozzá kellő energiát és tápanyagot biztosító, egészséges ételt.

Egy szendvics bármikor jól jöhet. Még akkor is, ha a menzán étkező diáról van szó. A szendvics laktató, tartalmas lehet, ha minőségi alapanyagokból állítjuk össze. Érdemes apróbb falatokat, kisebb szendvicseket összeállítani, hogy kis idő alatt is laktató és egészséges falatokhoz jusson a diák. Minél több olajos mag és zöldség szerepeljen a szendvicsben. Elkészítésében a gyerkőc is részt vehet, így sokkal biztosabb, hogy elfogyasztja majd a nap folyamán. Az uzsonnásdobozba egészséges finomság gyanánt szeletelt zöldség és gyümölcs is kerülhet. Próbáljuk megtalálni a közös nevezőt, vagyis találjuk meg azokat a gyümölcsöket, amelyeket szeretettel fog megenni. Talán még némelyik zöldség elfogyasztására is rá lehet venni. A rostanyag és a vitamin ugyanis nagyon szükséges az egészség érdekében. Az apró falatok pedig lehetővé teszik azt, hogy az akár néhány perc szabadidő alatt is egyen egy kicsit. Ha a zöldség önmagában nem csúszna le a torkán, hát rakhatunk hozzá mártogatóst is, így már mindjárt ízletesebb lehet.

Sokszor az idő szűke okozza, hogy alig esznek a gyerekek, de egy joghurt bekanalazása talán belefér. Az élőflórás joghurt a legjobb, és ha abba még magvakat is tud keverni a diák, már sokat tett az egészségéért.

A kicsi gyerekek, főleg, akik most kezdik az első osztályt, még megszenvedik szüleik hiányát, így ha egy kedves kis figura is kerül az uzsonnás doboz mellé, vagy a nagyobbakat egy kedves üzenet fogadja, mindjárt elfogadhatóbbnak tűnik a nap.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: https://flic.kr/p/dMTsUo, https://flic.kr/p/ehLE3f, https://flic.kr/p/dYmA7s)