Jump to content

Iskolakezdő motivációk diákoknak és szülőknek

2018. 08. 19. 19:00

Augusztus közepére talán már mindenkiben elhatalmasodik az iskolai láz. Amíg a szülők számára az iskolai készülődést főleg az idegrendszerük és a pénztárcájuk érzi meg, addig a gyerekek már vágyhatnak az osztálytársakkal való találkozásra, talán még a tanulásra is.

Még tart a nyári szünet, amit megfejelhetünk most még egy hosszú hétvégével is. Mivel a legtöbb szülő szabadságolása is a nyárra van időzítve, ám ez a gyerekek hosszú nyári szünetének csak kis időszakát fedi, így a hosszú hétvége még egy utolsó közös nyári programot sejtet. Az ünnep után azonban a nyakunkba szakad az iskolára való felkészülés. A tankönyvek beszerzésén, befedésén túl már a taneszközöket, felszereléseket is meg kell vásárolni. A beiskolázás nem kis feladat a szülőknek, még akkor sem, ha a középiskolai első osztályig ingyenesen biztosítják az intézmények a tankönyveket. Így is van kiadás bőven.

Tekintsünk most azonban a beiskolázásra úgy, mint közös programra. Talán a gyerekek kedvét is meghozzuk akkor, ha maguk választhatják ki saját iskolatáskájukat, tolltartójukat, egyéb kellékeket. Ma már könnyen felhelyezhető műanyag fóliával is be lehet fedni a könyveket, de a papírral való becsomagolás is közös tevékenység, hagyjuk érvényesülni és ügyeskedni.
Tornazsák, füzetek, uzsonnásdoboz, kulacs is kapható olyan figurával ellátva, amelyet a gyerekek kedvelnek, és öröm ránézni az új darabokra.

Egy nyár alatt a gyerekek nagyot nőhetnek, ezért könnyen előfordulhat, hogy ami tavasszal még jó volt rájuk, azt a nyár folyamán kinőtték. Szükség van új ruhákra, és nemcsak a szükség miatt kell beszerezni új darabokat, hanem jó móka lehet a közös vásárlás, csavargás. Akár egy mozit is beiktathattok, így az évkezdést nem rossz élményhez köti egyikőtök sem.  A tinik számára pedig már presztízskérdés lehet, hogy miben jelennek meg az iskolában, ezért kompromisszumos keretek között családi kikapcsolódás lehet beszerezni trendi darabokat.

Bármennyire is igyekeznek a gyerekek hadakozni a sorsukkal, az iskolába járással, ez kötelezettségük. A kisebb gyerkőcök esetében érdemes fokozatosan átállni a korábbi lefekvésre, minden nappal kicsit korábban tessékeljük őket ágyba. Rendezhettek otthoni családi mozizást, amelynek keretén belül kereshettek olyan filmeket, amelyek történte iskolai keretek között zajlik. Talán még tanulságot is levonhatnak a gyerekek a filmből, vagy nagyobb kedvet kapnak az iskolakezdéshez.

Sok gyerkőc barátait is az iskolában gyűjti, ezért annak csak örülni kell, ha a barátaival tartani szeretné a gyerkőc a kapcsolatot. Ha találkoztak a barátok a nyáron, ha nem, akkor is kiváló alkalom lehet egy buli számukra. Nem muszáj nagy dologra gondolni, de kiváló szórakozás és hangulatkeltés lehet, ha néhány osztálytárssal együtt kezdenek a gyerekek az iskolakezdésre hangolódni.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: childmags.com.au, independentschoolparent.com,theonion.com)