Jump to content

Mi ehető a terhességi cukorbetegség alatt?

2018. 08. 18. 10:45

A terhesség alatt néhány vizsgálattal minden nő találkozik, legyen bár tökéletesen egészséges, vagy veszélyeztetett terhes. Ezek közül az egyik a cukorterhelés, melynél a terhességi diabéteszt szűrik ki a szakemberek. A cukorbetegség igazolása után a megfelelő diéta betartása alapvető fontosságú, de sokan nem tudják, hogy mik azok a részletek, amikre fokozottan figyelni kell. A témában Sárga Diána, a Budai Endokrinközpont dietetikusa van a segítségünkre.

Terhességi cukorbetegség?
A diabétesz a világ egyik vezető betegsége, egy anyagcserezavar, melyben a szervezet nem képes a cukrot megfelelően felvenni. De miért van az, hogy egy alapvetően egészséges nő a terhessége alatt mégis cukorbeteg lesz, majd a várandósság után – jó esetben – ez az állapot magától megszűnik?

Az ok a hormonváltozásokban keresendő. A hasnyálmirigy által termelt inzulin nevű hormon felel azért, hogy a vérből a cukor bejusson a sejtekbe. A terhesség alatt a méhlepény sok hormont termel, amelyek gátolják az inzulin hatását. A hasnyálmirigy ezért próbál kompenzálni, így még több inzulint termel. Akkor beszélünk terhességi cukorbetegségről, ha a hasnyálmirigy nem tud elegendő inzulint termelni, és az előállított inzulin sem tudja a hatását kifejteni, így a vércukorszint emelkedett lesz. Ez az emelkedett vércukor érték a kismamák többségénél a szülés után normalizálódik.

Fontos a diéta, de nem mindegy, hogyan!
Sárga Diána, a Budai Endokrinközpont dietetikusa elmondta, hogy a cukorbetegség kezelésének egyik alappillére a megfelelő diéta. Azonban várandósság esetén ez nem ilyen egyszerű, hiszen a szervezetnek a baba szükségleteit is ki kell elégítenie. Természetesen nem arról a tévhitről van szó, hogy kettő helyett kell enni, hanem arról, hogy bizonyos anyagokból megnövekedett mennyiséget igényel a szervezet.

Amikre mindenképpen figyelnie kell a diéta alatt:
-Az anya és baba megnövekedett tápanyag igénye, ill. az egyenletes vércukorszint biztosítása miatt fontos, hogy az étkezés rendszerese legyen. Étkezzen naponta 5-6x, 2-4 óránként.
-Az előírt szénhidrát mennyiségeket mindig pontosan be kell tartani.
-A finomított lisztek helyett a teljes kiőrlésű gabonákból készült termékeket részesítse előnyben, mivel ezek – rosttartalmuknak köszönhetően - lassabban szívódnak fel, vagyis kevésbé gyorsan és kevésbé erősen emelik meg a vércukorszintet.

Terhesség során fontos a megfelelő kálcium bevitel, amely legnagyobb mennyiségben a sajtokban, tejben, tejtermékekben található. Fontos, hogy a kismamák csak pasztőrözött tejből készült tejtermékeket fogyasszanak. A tej fogyasztása inkább a tízórai környékén, egyszerre 1-2 dl mennyiségben, lassan felszívódó, rostban gazdag szénhidráttal kiegészítve ajánlott, hogy ne emelkedjen meg gyorsan a vércukorszint.

Vitaminok és ásványi anyagok miatt fontos a zöldségek, gyümölcsök fogyasztása, amelyeket mindig alaposan tisztítsanak meg a kismamák. A gyümölcsök szénhidrát tartalmával számolni kell, ezért a napi mennyiséget több részre ajánlott elosztani és rost dús szénhidráttal kiegészíteni. A gyümölcslevek, ill. az aszalt gyümölcsök kerülendőek, hiszen koncentráltan sok cukrot tartalmaznak. Ezen kívül az aszalt gyümölcsökön előfordulhat olyan baktérium, amely a babára nézve veszélyes lehet.

Korlátozni kell az édességek, csokoládék, péksütemények fogyasztását, hiszen ezek nagyon megemelik a vércukorszintet, sokszor zsírdúsak és alacsony a tápértékük. Helyettük javasolt a házilag teljes kiőrlésű lisztből, cukor helyett édesítőszerrel, mint a sztevia, a xilit, vagy más édesítőszerekkel készített nassolni valók.

Személyre szabva
A diéták kialakítása általánosságban elér ugyan eredményeket, de a legtöbb esetben ahhoz, hogy valóban eredményesek legyenek fontos, hogy azokat személyre szabják. Ez a cukorbetegség, valamint a terhességi cukorbetegség esetében is fontos, hiszen így az étrendbe bele lehet kalkulálni a beteg személyes igényeit, a kórtörténetét, valamint a lehetőségeihez is könnyebben igazítható a diéta. Így nem csak hatékonyabb, hanem kevésbé drasztikus is lehet a változás, amit jó esetben a beteg még élvezni is fog. Ehhez mindenképpen dietetikus szakemberrel való konzultációra van szükség, aki nemcsak az étrend összeállításában segít, hanem a felmerülő kérdésekre is olyan megoldásokat javasolhat, melyek biztosan jók.

(Forrás: marmalade.co.hu;orientpress | Kép: pixabay.com)