Jump to content

Hogyan csinálják a nagycsaládosok?

2018. 08. 04. 19:00

Megváltozik az életünk, ha családot alapítunk. Ha a világ legjobb, legszófogadóbb gyermeke is a miénk, akkor is máshogy élünk a gyermek megszületése után, mint azelőtt. Nem kétséges, és ezt azok is tudják, akik még gyermektelenek.

Ha egygyermekes anyaként is néha úgy érzed, túlvállaltad magad, akkor ne okozz ezzel magadnak lelkiismereti kérdést. Van az úgy néha, hogy besokallunk. Ám ilyen állapotodban talán elgondolkodtál már azon, hogyan lehetséges az, hogy egyes három vagy annál is több gyermekes édesanyák nem őrülnek bele abba, amiben vannak?

Ilyenkor felvetődhet benned a kérdés, hogy ők annyira szuperanyák, hogy semmi nem fog ki rajtuk, esetleg te vagy ennyire élhetetlen, rossz anya? Egyik sem igaz, az aranyközépút a helyes, de tény, hogy nagycsaládos édesanyának lenni egészen más, mint egy gyerkőcöt nevelni. Máshogy kell működnie az egész családnak, és máshogyan is kell irányítani a családot akkor, ha egyszerre több lurkó van.

A nagycsaládos anyák egyik jellemzője, hogy jóval korábban kell kelniük reggelente annak érdekében, hogy mindenkit útjára tudjanak engedni. Ez még akkor is igaz, amikor nyári szünet van. Azért, mert a gyerekek otthon maradnak, a szülőknek még dolgozniuk kell, így az anyákra vár a reggeli elkészítése. Ezt te, egy gyermeket nevelő édesanyaként is megteheted, mert sokkal felkészültebben, rohanástól mentesen indíthatod el napjaitokat.

A több gyermeket nevelő anyák örökös harcot vívnak a renddel, de ez így van egy gyerek esetén is. Ha egy családban több gyermek él, akkor annál nagyobb a lehetőség arra, hogy káosz uralkodjon el otthon. Természetesen a sokgyermekes anyák célja is az, hogy otthonukban rend legyen, a gyerekeket is erre igyekeznek nevelni, ám egy idő után már fő céljuk az, hogy legyen a háznak olyan pontja, ahová, ha idegenek belépnek, akkor ne a káosz fogadja őket.

Egy szem gyermeked óvodai, iskolai elfoglaltságát is nehezen tudod nyomon követni? Hogy csinálják ezt a többgyermekesek? Egyszerűen mindent feljegyeznek, emlékeztetőt írnak saját magunknak. Több gyermek, több elfoglaltság, több időpont.

Többgyermekes családban élve csak úgy működhet gördülékenyen az élet, ha mindenki tudja a szabályokat, mindenki csinálja a saját dolgát. A többgyermekes édesanyák éppen ezért megbeszélik gyermekeikkel minden nap, hogy ki miben segít odahaza. A gyerekeket amúgy is érdemes befogni a házimunkába, így az egykék ugyanúgy kivehetik a részüket a feladatokból, mint a nagycsaládban élő gyerkőcök.

Minél több gyermek van a családban, annál több ruha, eszköz található. Érdemes minden gyerkőc tárgyait, ruháit valahogy megjelölni, így nemcsak a szülőnek könnyebb a válogatás, de a gyerekeknek is.

Az első gyermekes édesanyáknak még minden új. Nemcsak a babák tanulnak tőlünk, hanem mi is tőlük, és sokszor nem olyan anyának lenni, mint ahogy azt elképzeltük. Amikor valaki már a második, harmadik, sokadik gyermekét szüli, már abszolút tudja, hogy mivel kell számolni még akkor is, ha minden gyerek egészen más. Sokkal nagyobb a rutin, ismertek a trükkök is. A többgyermekes édesanyák már abban is merészebbek, hogy segítséget kérjenek, valamint az életükben már teljesen ismert a nem alvás fogalma, és ebbe bele is törődtek.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: mumcentral.com.au, scarymommy.com, giphy.com)