Jump to content

A játszótérből hamarosan munkaterep válik, avagy az íróasztal átalakulása

2018. 07. 30. 19:00

Talán még kicsit korainak tűnik, hogy az iskolára gondoljunk – a gyerekek számára mindenképp –, azonban elkerülhetetlen, hogy ne kerüljön szóba, hiszen fel kell arra készülni. Nemcsak a tankönyveket, taneszközöket kell beszerezni, hanem az íróasztalt is iskolaéretté kell tenni.

Ami a gyerekek számára a játékra alkalmas felületté vált a szobában a nyári szünet hosszú ideje alatt, annak lassan vissza kell változnia munkatereppé. Ahol eddig játékok sorakoztak, oda lassan megint visszatérnek az irattartók, ceruzatartók, hegyezők és még ki tudja milyen kisebb nagyobb, a tanulást segítő eszközök.

Még bő egy hónap, mire újra becsengetnek az iskolába, de sok szülő kezében már ott van a taneszközöket tartalmazó lista, amelyeket be kell szerezni az iskolakezdéshez. Egy ilyen bevásárló körutat meg lehet úszni olcsóbban és nagyon drágán, de a legtöbben úgy igyekeznek megválasztani a termékeket, hogy azok tartós, jó minőségű, közép árkategóriát képviseljenek. A legjobb ebbe belevonni a gyerkőcöket is, hiszen így közös élmény lehet az iskolára való felkészülés. A különböző mintával ellátott füzetek, tolltartók, egyéb iskolai felszerelések kedvet hozhatnak az iskolához.

Nemcsak az új tanévhez szükséges felszereléseket lehet már most begyűjteni, mert az iskolán kívül is tanulni kell, mégpedig otthon. Nem árt, ha az otthoni környezet nemcsak a tanulásra alkalmas, de az igényes, könnyen tartható a rend, átlátható. Sokat segít a tanulásban, ha a gyerkőc azonnal tudja, hogy mit hol kell keresnie. Ha még nincs meg az íróasztal, akkor egy, a szoba nagyságához illő asztalt kell választani. Érdemes olyan asztalban gondolkodni, amelynek több fiókja van, hogy jól tudják rendszerezni eszközeiket. Az íróasztal kiválasztása is történhet a gyerkőcöt bevonva, mint ahogy az asztalra kerülő kiegészítő megvásárlásában is részt vehet. Fontos, hogy olyan legyen az otthoni tanuló közege, ahol jól érzi magát. A kedves motívumok, figurák kellemesebbé teszik a szoba és az íróasztal hangulatát is.

A modern kor hozadéka, hogy a nagyobb gyerekek íróasztalán már helyet kap a számítógép, laptop is, ezért mindenképp úgy kell az asztal munkafelületével számolni, hogy maradjon hely az íráshoz is. A kisebb gyerekeknek még sokat kell színezniük, szeretnek rajzolni is, így mindenképp nagyobb munkafelületet kell hagyni az asztalon. Ne legyen túlzsúfolt az asztal, de legyen meg mindennek a helye.

Másik nagyon fontos, az íróasztalra szükséges kiegészítő a lámpa, hiszen ősztől tavaszig erre igencsak nagy szükség van az otthoni munkában. Kiváló ötlet, ha az íróasztal mellett egy kis szeméttároló is helyet kap akár a még csak most iskolát kezdő gyermek esetében is. A saját szobájának rendjéért ő lesz a felelős, és ha még eleinte segítséget is igényel a rendrakás, kezdje a tanulást otthon is.

Ha a gyerekszoba falán, az íróasztal felett van szabad hely, akkor érdemes egy parafatáblát kiakasztani, amelyre ki lehet tűzni az órarendet, fontos dátumokat, programokat tartalmazó papírokat. Kikerülhet néhány kedves fotó, vagy motiváló idézet is a falra.  

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: ambroseupholstery.com, healthyfoodrecipes.site, deseta.info)