Jump to content

Magabiztosságot az anyáknak!

2018. 05. 29. 19:00

Az egész életünk a tanulásról szól. Nemcsak az iskolapadban ülve tanulhatunk sokat, hanem egyes szituációkból és helyzetekből is, amelyet a sors iktatott be az életünkbe. A sok lecke azonban hányszor el is bizonytalaníthat.

Már gyermekkorunkban több helyen bizonyítanunk kell és meg kell felelnünk bizonyos szerepekben, felnőttként ez csak tovább fokozódik. A nők élete azonban egészen megváltozik akkor, ha gyermekük születik. Már a várandósság egy olyan megváltozott állapot, amely nagyobb tudatosságot és figyelmet követel meg a nőtől. Ahogy megszületik a kisbaba, azután pedig életünkben egy egészen új időszámítás következik. Az új szerepkör hiába nagyon szép, attól még tele lehetünk bizonytalanságokkal, kétségekkel. Hányszor tesszük fel magunknak a kérdést, hogy jól csináltuk? Jó anya vagyok?

Márpedig ez a bizonytalanság teljesen általános érzés lehet az anyák körében. Nem mindig üti fel a fejét, és nem is mindig azonos intenzitású, de mindig tele vagyunk kérdésekkel. Ilyenkor vagy az interneten keresünk kérdéseinkre választ, vagy egy hozzánk közel álló személyt avatunk be életünkbe, esetleg szakemberhez fordulhatunk. Megoldást kínálhatnak a szakkönyvek is. Csak többek leszünk azzal, ha egy kérdésünkre megkeressük a választ.
Az a baj, hogy a bennünk lévő bizonytalanságot nem biztos, hogy oldja, ha többek véleményét, tanácsát kérjük. Olykor még nagyobb bizonytalanság lehet az eredmény. Mindenki máshogy éli meg a várandósságot, a szülést, a babázás első napjait és persze minden gyerkőc más. Így aztán kaphatunk olyan tanácsot, amely az ész érveinkkel szembe megy, de a szívünk is harcol az ellen. Ha beszélgetésbe elegyedünk többekkel is egy számunkra kérdéses témában, akkor vegyük számba a hallottakat és tegyük hozzá azt is, amit a szívünk diktál. Hagyjunk magunknak időt arra, hogy letisztuljon bennünk, mi is a teendőnk.
Ha tanácsot kérünk, olyan személyhez szoktuk fordulni, akinek már van valamilyen szintű tapasztalata. Ha az anyaság bármelyik szintjén vannak bizonytalanságaink, akkor nem gyermektelen nőtől fogunk kérdezősködni. Nem mindegyik tanács építő jellegű, mert lehet, csak okosabbnak akar tűnni nálunk, de az is lehet, hogy nekünk akar megfelelni, ezért hozzánk igazítja válaszát. Mindig érdemes tehát átgondolni, hogy érdemes-e egy-egy személy tanácsát megfogadni.
A gyermekünk egészsége nem játék, anyaként nagyon komolyan vesszük. Éppen ezért általában hallgatunk az orvos véleményére. Még ha vannak is kétségeink, akkor azt inkább tisztázzuk az orvossal, legyünk képben, hogy mi van a gyermekünkkel. Bármilyen bizonytalanság is merül fel bennünk, merjünk kérdezni.

A legrosszabb, amit anyaként tehetünk, hogy a saját igényeinkhez, személyiségünkhöz, adottságainkhoz akarjuk igazítani gyermekeinket. Vegyük tudomásul, hogy a belőlünk lévő, de tőlünk külön személyiségek a gyerekek. Nevelhetünk, de bizonyos mértékben minden adott esetükben. El kell fogadni, ha a gyerkőc képességei mások, mint a szülőké, de példamutatással terelni lehet őket.
Felnőttként számos helyzetre reagálhatunk rosszabbul, mint ahogy kellene. Ezeket nekünk is javítani kell. Ne csak a gyerkőctől várjuk, hogy tanuljon, fejlődjön. Az anyák élete is folytonos tanulás.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: babble.com, popculture.com, thepurposefulmom.com)