Jump to content

Félelem és stressz csökkentése a gyermekekben

2018. 03. 24. 17:00

Az iskola mondható a gyerekek munkahelyeként. Szülőként azt is tapasztalhatjuk, hogy micsoda terheket kell cipelniük, nem csoda, ha olykor feszültebbek. Gyakran otthon csapódik le a stressz, amit azonban meg lehet tanulni kezelni.

Nagy teherrel rakják meg a gyerekeket az iskolában. A feszített munkatempó, az állandó odafigyelés felemészheti és kicsavarhatja őket. A terhelés pedig testi reakciók formájában is megmutatkoznak. Hol is csapódhatna le a gyermekben felgyülemlett feszültség, mint otthon!? Hasonlóan érezhetnek a szülők, mégis erőt kell venniük magukon, hogy gyermeküket segíteni tudják abban, hogy a kellemetlen helyzetet hogyan lazíthatnák, szüntethetnék meg.

Bármennyire is fárasztó és kimerítő napunk volt, szülőként mégis segítenünk kell gyermekünket. Amennyiben azt látjuk, hogy gyermekünk ideges, feszült, úgy azzal tudunk neki segíteni, ha megértést tanúsítunk felé. Ahelyett, hogy lekicsinyelnénk a problémát, szemrehányásokkal erősítenénk benne a frusztrációt, hallgassuk meg őt. A családi beszélgetés során számos dolog kiderülhet a gyermek iskolai életéről. Kivel barátkozik? Kivel volt nézeteltérése? Mi vezetett ahhoz, hogy legjobb barátjával összeveszett? Miért dicsérte meg a tanár vagy épp miért szidta le? Az otthoni, családi beszélgetés teret biztosít ahhoz, hogy a gyerek beszéd által megszabadulhasson stressztől, negatív élményektől, amelyet az iskolai történés váltott ki belőle. Ha ezt a szülőknek el tudja mesélni, meghallgatásra talál, már tehertől szabadul meg, és arra is nagy esély van, hogy tanácsot is kap, mit lehet tenni azért, hogy jobbra forduljon a helyzet.

Sokszor csapódik le a stressz az otthoniakon, de a feszültség egész iskolai napját végig kísérheti. Érdemes gyermekeinknek olyan technikát megtanítani, amelyet akár az iskolapadban ülve is alkalmazhatnak annak érdekében, hogy lehiggadjanak. Az egyik ilyen a légzéstechnika. Kérd meg, hogy koncentráljon a légzésére. Orron keresztül szívja be a levegőt, tartsa bent addig, amíg tudja, majd szájon keresztül fújja ki. Ezt ismételje meg. Arra is kérd meg, hogy a fejéből a negatív gondolatokat képzeletben irányítsa a hasába, majd azt mintha a levegő kifújásával ki is űzné magából. A negatív érzést át kell irányítani a fejéről a hasára, és ha rájön arra, hogy a hasában nem lehet gondolat, akkor a gyermek magától megnyugszik. Rendszeres gyakorlással felgyorsítható a stressz megszüntetése.

Amikor rossz gondolatok és negatív érzések kezdenek benne felerősödni otthoni körülmények között, akkor kérd meg gyermekedet, hogy feküdjön a hátára. Helyezkedjen el kényelmesen, majd a te irányításoddal, lentről felfelé haladva, azaz a lábujjainak feszítésével és lazításával elindulva haladjon egyre feljebb a testén. Miközben az izmai megfeszítésére, elernyedésére koncentrál, figyeljen a légzésére is. Mély levegőt szívjon be, és lassan fújja ki. Ezt a technikát progresszív relaxációnak nevezik. Nemcsak a gyerekek esetében alkalmazható, hanem a szülők is részt vehetnek benne.

A mai világ nem olyan, mint amiben a most szülői generáció gyerekeskedett. Több volt a mozgás, a szabadtéri játék. Ezt most is vissza kell hozni a gyerekek életébe. A technikai vívmányokkal való érintkezést sem lehet betiltani, nem is kell, de kordában kell tartani annak használatát, valamint rendszeresíteni kell a mozgást.

(Forrás: marmalade.hu | successful-parenting.com, ventureinsider.club, mindbodygreen.com/képek)