Jump to content

10 szuper tanács, a gyerkőc egészsége étrendjének kialakításához

2018. 03. 20. 12:00

A menzareform nem mentség arra, hogy egy szendviccsel útnak engedjük az ifjúságot, és a hétvégi ebéd kérdéskörét szintén nem oldja meg. A gyerekkori étkezés egy életre meghatározza az életminőséget és a testalkatot, így nem árt megfontolni néhány jó tanácsot.

A gyermekek számára a szülői minta a legfontosabb és ez a táplálkozásra is igaz. Az étkezési szokások, az új fogásokra, ízekre való nyitottság, a gasztronómiai kísérletező kedv, valamint a preferenciák mind „öröklődnek” az utánzás által. Éppen ezért érdemes az egészséges táplálkozási szokásokat az egész családnak együtt kialakítani – írja az MDOSZ.

Tervezzük meg a menüt! Szakítsunk időt minden nap három fő és két kisebb étkezésre! Kínáljunk változatosan az előzetesen bemutatott élelmiszercsoportokat (zöldségfélék és gyümölcsök, teljes értékű gabonafélék, alacsony zsírtartalmú tejtermékek, húsok, húskészítmények, halak, tojás) a nap során, a színes étrend biztosítja a gyermekek sokrétű igényeinek megfelelő tápanyagokat.

Varázsoljuk élménnyé az étkezést! Étkezzünk közösen, amikor csak lehetséges. Vonjuk be őket minél gyakrabban a fogások elkészítésébe. Tegyük kellemes közös időtöltéssé az étkezéseket, minél kevesebb stresszel, annál több beszélgetéssel, nevetéssel.

Kínáljunk értékes harapnivalókat a kisétkezésekre! Törekedjünk rá, hogy lehetőleg legalább kettő élelmiszercsoportból állítsuk össze a nap közben kínált snacket. Például tegyünk az uzsonnás dobozba néhány szem koktél paradicsomot pár kocka sajttal vagy kenjünk meg hummusszal egy teljes kiőrlésű kiflit.

Nyissunk a változatosságra! A különféle ízélményekre, alapanyagokra nyitott gyermekek étrendjének összeállításával, sokkal könnyebb dolgunk van, mint egy válogatós apróság esetén. Éppen ezért fontos hogy minél több különböző nyersanyaggal ismerkedjenek meg a kicsik a korai életévekben. A kitartás itt is kulcsfontosságú, hiszen előfordulhat, hogy a gyermekek csak tucatnyi próbálkozás után fogadnak el egy új élelmiszert.

Vásároljunk közösen! A közös vásárlás segít megismertetni a gyerekekkel a különböző élelmiszereket, sőt a menü összeállítását is. Beszélgessünk a kicsikkel arról hogyan készülnek, honnan származnak az egyes nyersanyagok. Ha módunkban, áll nevelhetünk otthon is zöldségeket, fűszernövényeket egy-egy kis cserépben vagy balkonládában.

Hagyjuk, hogy a gyerekek megtanulják kiszolgálni magukat! Kínáljunk egyszerre kisebb mennyiséget, aminek az elfogyasztása sikerélményt jelent, ugyanakkor segít a gyermekeknek odafigyelni testük visszajelzéseire, pl. a jóllakottság érzet jelentkezésére. Bátorítsuk őket arra, hogy inkább kérjenek repetát, ha még mindig éhesek.

Az innivaló minősége is fontos! Egészségünk szempontjából minden elfogyasztott falat és korty számít. Szoktassuk a gyermekeket arra, hogy elsősorban ivóvízzel oltsák a szomjukat. A magas cukortartalmú italok a folyadékbevitel alkalmi színesítését szolgálják.

A több nem mindig jobb... Bátorítsuk a gyermekeket arra, hogy fejezzék be az étkezést, ha jóllaktak, ne legyen kötelező kiüríteni a tányért.

Ne étellel jutalmazzunk! Az édességekkel történő jutalmazásnak megvan az a veszélye, hogy a gyermekben azt a téves elképzelést keltse, a desszertek értékesebbek más ételeknél. Jutalmazzunk inkább odafigyeléssel és dicsérettel.

Étkezzünk tudatosan! A családi asztal legyen stressz és médiamentes terület. Tegyük félre a telefont, újságot, tabletet, távirányítót és koncentráljunk helyette az együtt töltött időre és az ételre, amit közösen elfogyasztunk.

(Forrás: marmalade.co.hu;mdosz | Kép: pixabay.com)