Jump to content

Hogyan kommunikálhatunk a babákkal?

2018. 03. 14. 11:40

A baba jelbeszéd egyrészt remek módszer a szülő-gyermek kapcsolat elmélyítésére, másrészt megkönnyíti a szülők helyzetét, ameddig a gyermek nem képes szavakkal kommunikálni, mindezek mellett, a baba intelligenciáját is növeli.

Babajelbeszéd oktató szakemberek szerint, a kisgyermekek a baba jelbeszédnek köszönhetően, játékos formában akár több száz jelet is képesek megtanulni, még mielőtt beszélni kezdenének. A babajelbeszéd elősegíti a hatékony kommunikációt szülő-gyermek között, már azelőtt, hogy a baba ténylegesen beszélni kezdene. 

Mire jó a babajelbeszéd?

A babajelbeszédnek sok előnye van, alkalmazásakor, ezek elég korán megmutatkoznak a gyermek fejlődésében. Valódi haszna azonban kisgyermekkorban jelentkezik. Megfigyelések szerint, a jelelő babák érdeklődése kitágul, jobban érdeklődnek a könyvek iránt és az intelligenciájuk is magasabb, mint a nem jelölő társaiknak.

Kutatások  szerint, a jelelő gyermekek az átlagnál sokkal hamarabb kezdenek el beszélni, és szókincsük is sokkal gazdagabb és választékosabb. A babajelbeszéd lényege, hogy a tényleges kommunikáció előtt a gyermek már képes legyen jellel kommunikálni a szüleivel. Ez a módszer remek, hiszen a gyermek már kiskorában kitudja fejezni gondolatait, érzelmeit. Megtanulja a tudatos kommunikációt és később ezáltal nyitottabbá, érdeklődőbbé válik társaival szemben is. Egyes szakemberek úgy gondolják, ezeknek a babáknak az intelligenciája később is magasabb lesz társaikénál, sokkal fogékonyabbak lesznek az ismeretek elsajátítására. (Pl. az idegen nyelvek elsajátítására)

További előnye...

A babajelbeszéd hatékony módszer a korai fejlesztés során is, alkalmazása a hiperaktív és figyelemzavaros gyerekeknél is eredményesnek bizonyul. A szakemberek szerint,a babajelelés nem kizárólag fejlesztő módszer, hanem az önkifejezés egyik remek eszköze, mely segít kapcsolatot teremteni, majd ezt a kapcsolatot erősíteni a szülő és a gyermek között.

A legtöbb gyermek a tényleges beszéd kezdetekor fokozatosan elhagyja a jelek használatát, ami teljesen normális dolog, hiszen innentől kezdve szavakkal is meg tudja értetni magát a szüleikkel. Ahhoz, hogy ezt a szülők és a babák is megtanulják, időre, türelemre és akaratra van szükség, ez a kommunikációs forma garantáltan a szülők segítségére lesz egészen addig, míg a gyermek nem kezd el beszélni.

(Forrás: marmalade.co.hu l Kép: pixabay.com)