Jump to content

Az idősebb édesanyák gyermekei nagyobb valószínűséggel meddők

2018. 03. 08. 15:00

A karrier és a család a nők esetében áldozatot kíván. Az egyiket szinte muszáj feláldozni a másik oltárán, legalábbis egy időre. Viszont úgy tűnik, a genetika sem teszi egyszerűbbé a helyzetet: a Human Reproductionban publikált tanulmány szerint azon nők gyermeke nagyobb eséllyel lesz meddő, akik később szültek.

Rengeteg kritika és negatív megjegyzés éri azon nőket, akik 30 fölött nem vállaltak még gyermeket. De miért is volna előírás, hogy ha az ember betölti azt a bizonyos kort, máris babakocsit tologasson?

Tudományos tény vagy tényszerű tudomány?

Viszont a bizonyos kontextusban szitokszónak is beillő biológiai óra közbeszól a karrierre és családra vágyó nőknek. Elvégre, gyermekkel a karban nem lehet karriert építeni, viszont a McGill Egyetem lelombozó tanulmánya sem hozza közelebb a hogyanra a választ.

Az Olga Basso vezette kutatás során arra derítettek fényt, hogy azon nők lánygyermekei kisebb eséllyel estek teherbe, akiket édesanyjuk a 30. életéve felett szült vagy az után esett velük teherbe.

A tanulmány során 43 000, 1930 és 1964 között született nőt követtek végig, és az ő gyermekeik sorsát. A több évtizeden átívelő kutatásból kiderült, hogy azon asszonyok (akik 30 éves kor után estek terherbe) gyermekeinek 20 százaléka nem szült babát, míg ugyan ez az arány a 30 éves kor előtt teherbe esett anyáknál 13 százalékánál kevesebb volt. Egyszóval az anya teherbeesésének életkora, kihatással van a majdani utódok termékenységére.

Az eredmények tükrében, a kutatók most még mindig keresik a választ arra a kérdése, hogy ez miként lehetséges. Egyelőre nincs általánosan elfogadott magyarázat, ami részletezné, hogyan hat az anyuka életkora a megszületett gyermek majdani gyerekáldására.

A kutatás során az is kiderült, hogy ez a tendencia főként azokra a nőkre igaz, akik nem házasodtak meg, vagy diplomával rendelkeztek. „A magasabb képzettségű nők között nagyobb a valószínűsége annak, hogy soha nem vállalnak gyermeket”- számolt be egy másik átfogó kutatás eredményéről a Pew Research Center.

A fenti nem megdöbbentő. Nőként érvényesülni a férfi dominálta terepen rengeteg áldozatot és önfeladást igényel. Elvégre, miért kellene elvárni a „gyengébbik” nemtől, hogyan valóban adja meg magát a társadalmilag elvárt szerepnek? Miért ne lehetne egy nő is sikeres? És, ha már ez megvan, miért kell, hogy egy újabb negatív felhangú statisztika részévé legyen? Költői kérdések tömkelege, amire a válasz megérne még egy cikket.

(Forrás: marmalade.co.hu | Kép: pixabay.com)