Jump to content

Idegenben angyal, szülők mellett ördögfajzat

2018. 02. 22. 19:00

Aki gyakorlott és akár többgyermekes szülő, az már sok mindent tud gyerkőcéről. Amikor azt hiszi, hogy már mindent látott, akkor jöhet a feketeleves. Ha azt hiszed, hogy csak téged járat le/hazudtol meg a gyermeked társaságban, akkor eloszlatjuk benned a tévhitet.

A gyerekek viselkedését befolyásolja személyiségük, valamint a külső hatások is. Szülőként kiismerjük gyermekeinket. Az otthoni közegben is tudnak cifraságokat produkálni, de megdöbbentő lehet az a felismerés, hogy az otthon szélvész, belevaló, soha egy percig le nem álló gyermeke idegen helyen és idegen személyek társaságában a feje fölött fényesíti kis glóriáját. Ha ezt először produkálja a csemete, akkor a szülő pupillája igencsak tágulhat, hiszen sosem látott viselkedést produkál gyermeke. Pláne akkor fest torz képet a gyermekről ez a jelenet, ha a szülők előtte beharangozták, hogy gyermekük mozgásigénye nagyobb, mint az átlag, kíváncsibb is és nehezen fogadja el a korlátozásokat. Hazaérkezve szinte azonnal ledobja magáról az erősen fényesedő glóriát, és helyén szinte láthatóan türemkednek a kis ördög szarvak.

A gyermek nem rossz, nyugodj meg. Teljesen normális viselkedést tanúsít, hiszen nyílik a világ számára, ami nagyon sok ingert tartogat. Reagál azokra, megpiszkálja, megnézi, mindent tudni szeretne, amitől persze veszélyes mutatványokra is képes egy kisgyerkőc. Ezért kell a szülőknek koordinálni a gyermeket, és ez nem csak cselekvéseire, hanem viselkedésére is igaz. Már pici korban szabályokat mutatunk és tanítunk gyermekeinknek azért, hogy később könnyebb legyen az életük. Ha tetszik, ha nem, bárhová megyünk, mindenhol kötöttségek, szabályok vonatkoznak ránk, amelyeket be kell tartani. A gyermekükkel otthon tartózkodó édesanyák számára sokszor fájó az a viselkedés, amit a gyerkőc képvisel idegenben, és otthon. A másokkal bűbájos és szófogadó kicsi egyből más viselkedésbe válthat át, ha az anya és/vagy apa is jelen van. Rossz érzés ezt tapasztalni, mert a rossz munkánknak, nevelésünknek tulajdonítjuk. Valójában azonban nem kell rosszra gondolni, de kézben kell tartani.

A hiszti gyermeki sajátosság, amelyet a szülő személyes kudarcának is vehetne, de ezt most kell elfelejtenünk. A hiszti azt jelzi éppen, hogy habár szeretné saját akaratát mindenáron érvényesíteni, egy bizonyos szintig lehetséges is, de van az a pont, amikor a szülői szigor gátat szab. Nos, ez a hiszti bármennyire is kellemetlen, mégis szükséges a gyerkőc fejlődéséhez, ráadásul a szülők is sokat tanulhatnak problémakezelésből.

Az a hiszti, nyűgösködés pedig más, amit akkor kap anya vagy apa, amikor fáradtan hazaér a munkából. A legjobb, ha a gyerekek ragaszkodnak a szüleikhez, és minden bizodalmuk bennük van, de egyben a bántás alapja is ez lehet. Az idegenek között jól viselkedő gyerkőc egészen másképp viselkedhet, ha újból csak a szülők veszik körül. Fejünkhez vághatnak csúnya dolgokat, vagy az is lehet, hogy puszi és ölelgetés helyett egyből hisztit zúdítanak a nyakunkba. Az érzelmi biztonságot a szülők adják, de a problémáktól való megszabadítást is tőlünk remélik a gyerekek. Ami egész nap velük történt frusztráció, rossz, azt úgy dobják ránk, mintha szemetesek lennénk.

Mielőtt kiszaladni készülnél a világból, mert naponta át kell élned hasonló pillanatokat, tudatosítsd magadban, hogy ez a bizalom és a szeretet jele. Ilyenkor gyakorolják azt, ami majd később közösségben és élesben fog zajlani. Ha így gondolkodunk, akkor viszont ezt a viselkedést képesek leszünk helyesen kezelni.

(Forrás: marmalade.hu | healthshire.com, psicoinfantil.net, smarterparenting.com/képek)