Jump to content

Farsangi édességek kevés szabadidő mellé

2018. 02. 14. 19:00

A farsang időszakát élve gyermeked iskolájában és óvodájában is megrendezésre kerül a farsang. Ennek az időszakát éljük, és a legtöbb helyen batyus megoldással járulnak hozzá a szülők a jelmezbálhoz.

Sok helyen az a megoldás a bevált, hogy osztályszinten minden gyermek szülője készít valamilyen finomságot, vagy pedig készen vásárolnak valamit. Ha te azok közé szeretnél tartozni, akinek szívügye, hogy gyermeke valami otthoni készítésű finomsággal lepje meg farsang alkalmából az osztályközösséget és a pedagógusokat, akkor nekilátsz a sütésnek. Emiatt persze egyáltalán nem mindegy, hogy mi kerül az asztalra.

A fánk az egyik tipikus farsangi finomság, amelyet valószínűleg több szülő elkészít, ám ha te nem egy hagyományos módját szeretnél készíteni, akkor rukkolj elő mondjuk csokis puffanccsal. Ez az édesség az, amelyet szinte kivétel nélkül minden gyerkőc imád, hiszen a csokibevonat még kelendőbbé teszi a tésztát. A szükséges alapanyagot az 1 kg liszt, az 5 dkg élesztő, a 10 dkg margarin és ugyanennyi cukor, az 5 dl tej, a 3 tojás és egy csipetnyi só jelenti. A tejet langyosítani kezded, hozzáadod a cukrot és az élesztőt felfuttod a tejben. A liszthez hozzáadod a csipet sót, a margarint belemorzsolod és a három tojást is hozzáütöd, majd az élesztős tejjel összegyúrod. Addig dolgozol a tésztával, amíg az szépen elválik a táltól. Ha megvagy, félreteszed meleg helyre, egy konyharuhával letakarva legalább fél órán át keleszted. Miután ez megtörtént, egy centi vastagra kinyújtod, kiszaggatod a tésztát és forró olajban kisütöd. Ha mind kész, akkor már csak a tortabevonó csokoládét kell gőz felett megolvasztani, amelybe a puffancsokat belemártod és tortadarával díszíted.

Ha mások számára, főleg gyerekeknek szánunk süteményt, és közben várhatóan nagy sürgés-forgás lesz, akkor az a legjobb édesség, amelyet egy falattal be tudnak kapni, és már mehetnek is tovább. Nos, a csokigolyó épp ilyen. Elkészítéséhez 50 dkg darált kekszre, 20 dkg porcukorra, 1 citrom reszelt héjára, 2 dl tejre, 3 evőkanál kakaóporra, 1 evőkanál vajra, pici rumaromára és 40 gramm étcsokoládéra lesz szükség. A háztartási kekszet keverd össze a porcukorral, a citromhéjjal és a kakaóporral, majd add hozzá az olvasztott vajat és csokit. Ehhez öntsd még hozzá a tejet és a rumaromát, és gyúrd össze. Amikor már összeállt a tészta, tedd be legalább egy órára a hűtőbe. Ha hűlt egy kicsit a tészta, akkor vizes kézzel alakíts ki egyforma nagyságú golyókat. Az, hogy miben forgatod meg, rád van bízva. Belemárthatod tortadarába, olvasztott csokiba, kókuszreszelékbe is. Használhatsz hurkapálcát és szúrhatsz a végére banánkarikát és úgy is megúsztathatod csokiban. Ha hurkapálcát döfsz át a csokigolyón , akkor cukordarabból készíthetsz szemeket, a pálcát pedig díszítheted masnival.

A muffinokat szereti mindenki, mert még csak szeletelni sem szükséges, tálalása, kínálása igényes, és íze is variálható. Kiváló édesség a nem túl sok szabadidővel rendelkező, ámde aktív szülőknek. Ugyancsak alkalmazhatók a torták díszítéséhez használt sokszínű és formájú apró cukrocskák. Nagyobb szemű mázas cukrokból szemeket rakhatunk a muffin tetejére, de nyomhatunk a tetejére többféle cukorból akár mintát is.

(Forrás: marmalade.hu | thesweetspot.gr, pixabay.com, amenvamen.com/képek)