Jump to content

Miért lesz nagyobb eséllyel elhízott a császározott baba?

2018. 02. 12. 15:55

A nagy nap előtt álló anyuka szinte kívülről fújja a szülés összes lehetséges alternatíváját. Ám az egyik leggyakoribb módszernek, a császármetszésnek a mellékhatásáról kevesen tudnak.

A Harvard Egyetem tudósainak felmérése alapján a császármetszéssel született gyermekek 15 százalékkal nagyobb eséllyel híznak el, mint a természetes úton születő társaik, a megnövekedett kockázat a felnőttkorban is megmarad.

Hiába a jó génállomány

Az amerikai tudósok szerint a különbség családon belül még nagyobb lehet: a császármetszéssel világra hozott gyermekek esetében 64 százalékkal nagyobb az elhízás kockázata, mint természetes úton született testvéreiknél.

"A császármetszés kétségkívül szükséges és életmentő beavatkozás sok esetben, ugyanakkor tudjuk, hogy anyai és magzati kockázatai is vannak. Az elhízás veszélye szintén a kockázati tényezők közé tartozik, ezt is figyelembe kell venni" - idézi az egyetem internetes oldala Jorge Chavarro táplálkozás- és járványtani professzort, aki az egyik szerzője a JAMA Pediatrics című szaklapban megjelentett tanulmánynak.

A kutatás során a szakemberek több mint 22 ezer fiatal felnőtt adatait elemezték, akik 1996 és 2012 között rendszeresen válaszoltak a Growing Up Today Study című felmérés kérdéseire. A tudósok figyelembe vették a testtömegindex (BMI) változását az évek alatt, valamint minden más információt, amelynek köze lehet az elhízáshoz, többek között azt, hogy miként alakult a válaszadók édesanyjának testtömegindexe a szülést megelőzően, vagy hogy dohányoztak-e.

Chavarro szerint a kutatások elegendő bizonyítékkal szolgálnak, amelyek alátámasztják felfedezésüket. A kutatás során arra is fény derült több ízben, hogy a császármetszés és a gyermekkori elhízás között valós kapcsolat van. Különösen bizonyító erejűnek tartja, hogy nagyon nagy eltérést találtak családon belül a természetes úton és császármetszéssel világra hozott testvérek között is, ahol nem nagyon különböznek a testsúlyt befolyásoló tényezők, például a genetikai örökség.

(Forrás: marmalade.hu | Kép: pixabay.com)