A kevés szénhidrátot fogyasztók kockára tehetik születendő gyermekeik egészségét
Egy nemrégiben publikált tanulmány szerint a kevés szénhidrátot fogyasztó várandós nőknek 30 százalékkal nagyobb eséllyel született a gyermeke velőcső-rendellenességgel, többek között nyitott gerinccel vagy súlyos, életveszélyes agyhiánnyal , tudományos nevén anenkefáliával, mint azoknak, akik nem korlátozták a szénhidrát-fogyasztásukat. Ez volt az első kutatás, amely az alacsony szénhidrátbevitel és a velőcső-rendellenességek összefüggését vizsgálta.
A kismamák jobb ha nem hódolnak be a diétatrendeknek
A tudósok eddig is tudták, hogy hogy a fogamzást megelőző és azt környező időszak anyai étrendje jelentős szerepet játszik az embrió fejlődésében. Viszont az újdonság az volt, hogy megállapították, a meglehetősen népszerű alacsony szénhidráttartalmú diéta 30 százalékkal növeli a magzati gerinc-rendellenességek esélyét.
Figyelni kell a várandósoknak a folsav bevitelre
A folsav alapvető vitamin, amely minimalizálja a gerinc-rendellenességek kockázatát. Az amerikai nők több mint 20 százalékának vérében kisebb a folsav koncentrációja, mint amennyi a megelőzéshez kellene. Ezért az Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Hivatal 1998 óta megköveteli, hogy a gabonakészítményeket folsavval gazdagítsák.
Tania Desrosiers, az Észak-Karolinai Egyetem közegészségügyi karának kutatója és munkatársai a vizsgálat során kimutatták hogy a kevés szénhidrátot fogyasztó nők folsavbevitele kevesebb mint a fele a többiekének. Az amerikai Közegészségügyi és Járványügyi Központ minden nőnek, aki gyerekvállalásra készül vagy már várandós, napi 400 mikrogramm folsav bevitelét ajánlja.