Jump to content

A gyermek születése után…II.

2018. 01. 26. 14:49

A babavárás előtti és utáni időszak, számtalan meglepetést, izgalmat és annál nagyobb örömet és boldogságot tartogat a szülőknek. A családnak és barátoknak ilyenkor megértőnek kell lenni, és hagyni, hogy a család összekovácsolódjon.

A család összekovácsolódása…

Miután a baba megszületett a szülőknek néhány napig furcsa, szokatlan lehet az új helyzet. Főként azoknál, akiknél az első baba született. Éppen ezért a családnak és barátoknak megértőnek kell lennie a szülőkkel szemben,a látogatást és az időhiányukat illetően. Hagyni kell, hogy a család összehangolódjon, felvegyék az új életritmust,és minél több időt töltsenek a gyermekkel. Ilyenkor előfordulhat, hogy késleltetik a babalátogatót, ezt ne vegyük ellenszenves lépésnek.

A kismamának jól jön a segítség!

A kórházban töltött idő alatt, a nővérek jelenléte, az állandó felügyelet, az orvosok közelsége, megnyugtatja az édesanyákat. Hazatérve azonban szembesülnek azzal, hogy „egyedül” maradtak. Ez sokakból pánikot és félelmet vált ki. Hiszen, főleg az első baba születése idején, az anyáknak még szokni kell az új helyzetet, valamint meg kell bírkózniuk az anyává válás folyamatával. Sokan attól tartanak, hogy nem tudnak az otthoni teendőkkel és a gyermekkel is egyaránt foglalkozni, a kezdeti félelem a napok, hetek múlásával csökken, majd el is múlik. A nagyszülők, testvérek, közeli rokonok segíthetnek az édesanyának a ház körüli teendőkben. (Pl. bevásárlás, takarítás, nagyobb gyermekek óvodába, iskolába szállítása). Ilyenkor minden segítség jól jöhet.

Amire nem árt odafigyelni!

Mindenkit örmmel tölt el a baba érkezése, azonban nem szabad elfelejtkezni arról, hogy a szülők számára ez még komoly erőt próbáló feladat. (Leginkább az első gyermek esetén.) Fontos, hogy a család és a barátok legyenek türelmesek, segítőkészek. Ha látogatóba mennek, tartsák be a megfelelő higiéniai szabályokat, mindig mossanak kezet! Betegen a babalátogatás tilos, ugyanis a pici könnyen megfertőződhet. Ha látogatóba megyünk, ne maradjunk fél óránál tovább. A szülőknek ugyanis számtalan teendőjük van, ilyenkor nem illik zavarni őket. Természetesen ahogy telnek a hetek, hónapok, ezek a látogatási időtartamok úgy nőhetnek.

 

 

(Forrás: marmalade.hu l Kép: pixabay.com)