Jump to content

A gyermek születése után…I.

2018. 01. 26. 14:32

A babavárás előtti és utáni időszak, számtalan meglepetést, izgalmat és annál nagyobb örömet és boldogságot tartogat a szülőknek. A családnak és barátoknak ilyenkor megértőnek kell lenni, és hagyni, hogy a család összekovácsolódjon.

Az anyák a szülés után fáradtak és pihenésre vágynak, ez így is van rendjén, hiszen a gyermek világrahozatala fizikailag, a szüléssel járó izgalmak, a szüléstől való félelem, pedig lelkileg is kifárasztja az újdonsült édesanyákat. (Akkor is, ha van már gyermek a családban.)

A szoptatáshoz türelem kell!

Az anyának és a babának is egymásra kell hangolódni, ki kell alakítaniuk egy bensőséges kapcsolatot ahhoz, hogy a szoptatás sikeres és fájdalommentes legyen. Meg kell tanulni helyesen szoptatni, akkor is, ha nem az első, hanem második, harmadik vagy akár negyedik gyermekről van szó. Minden baba más és más, éppen ezért minden szülés és az azt követő időszak, egy újabb kihívás a kismamának.

Óvatosan a kórokozókkal!

Az újszülöttek szervezete nagyon érzékeny, immunrendszerük meg fejletlen, ezért fogékonyak a betegségekre. Nagyon fontos, hogy egy ideig a szülőkön kívül, senki ne menjen az újszülött közelébe, ne fogja meg és ha lehet ne is látogassa meg a családot az első néhány hétig.

Hiszen attól, hogy valakinek nincsenek látható, betegségre utaló tünetei, még hordozhat magában különféle kórokozókat. A babák erős immunrendszer híján bármilyen betegséget elkaphatnak.

A kellemetlen vérzés…

A szülés velejárója, hogy az anyák még néhány hétig véreznek a szülést követően. Ennek oka, hogy a méhlepény leválása nyitott ereket hagy maga után, melyek a lezáródásukig véreznek. Hol kisebb, hol nagyobb intenzitással. A szülés után jelentkezhetnek enyhébb görcsök, méhösszehúzódások,melyek a test regenerálódásának jelei. A kismamáknak ez idő tájt fokozottabb pihenés javasolt.

 

 

(Forrás: marmalade.hu l Kép: pixabay.com)