Jump to content

A megfelelő napindítás kihat a gyerekek teljesítményére

2018. 01. 10. 19:00

Kutatások támasztják alá azt a szomorú tényt, hogy nagyon sok gyerkőc úgy indul neki a hétköznapoknak, hogy egy falatot sem vesz magához iskolába indulás előtt. Amelyik diák mégis eszik valamit, az nem kielégítő ételt fogyaszt.

Jól tudjuk, hogy a reggelinek milyen fontos szerepe van a napjainkra nézve. A „Reggelizz, mint egy király, ebédelj, mint egy polgár, vacsorázz, mint egy koldus” mondás a mai napig megállja a helyét, és eszerint lenne érdemes táplálkoznunk. Csakhogy sok szülő nem is tudja megfelelően elindítani gyermekét az iskolába azért, mert munkarendje nem egyezik a gyerkőc iskolarendjével. A több műszakban dolgozó szülők esetében sokszor előfordul, hogy nem tudják reggelivel kínálni gyermekeiket, mert nem is találkoznak. Sokkal egyszerűbb megoldás, ha némi pénzt hagynak kint számukra, és az iskola büféjében vásárolnak maguknak valamit. Az iskolai büfé kínálatát is át kellett már alakítani egy rendelet szerint, így javában ott is egészséges ételeket lehet kapni, de nem mindig van ideje a gyerkőcöknek az első óra előtt elfogyasztaniuk az ételt. Ez azt jelenti, hogy éhesen ülnek be az iskolapadba, amely persze, hogy megmutatkozik teljesítményükön is.

A napot elindító első étkezést a reggelinek kellene jelentenie, de sok családban ezt abszolút kihagyják. Az első falat, amit a diák elfogyaszt, az inkább a tízórainak megfelelő. Ez egyáltalán nincs helyén és jól. Elvárjuk a gyerekektől, hogy jól teljesítsenek az iskolában, de akkor úgy is kellene útjukra bocsátanunk őket. Fel kell tankolni őket energiával.

A tökéletes reggeli alapját az egészséges hozzávalók jelentik. Az édes és hizlaló péksütemények helyett vásároljunk teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret, amelyet sokkal könnyebben és gyorsabban tud a szervezet feldolgozni. A margarint el lehet felejteni, és vagy ne kenjünk a kenyérre semmit, vagy pedig vajra cseréljük le a margarint. Vékonyra szeletelt csirke- vagy pulykasonka, sajt és zöldség kerülhet a szendvicsbe. A zöldség bármi lehet, amelyet a gyerkőc szívesen elfogyaszt.

Az sem baj, ha a teljes kiőrlésű kenyér már kicsit szikkadtabb, ugyanis abból kiváló melegszendvics készíthető. Sőt, ha elkerüli egymást a szülő és a gyermek reggel, akkor már előző este el lehet készíteni a melegszendvicset, amelyet azután már csak a melegszendvicssütőben meg kell sütni. A nagyobb diákok már maguk is elkészíthetik a sütőben. Akkor is jó, ha előre elkészítjük, ha a reggelek sietősek, nagyon ki van számolva az idő. Amíg öltözködik, készülődik a család, addig sülhetnek a szendvicsek.

Az egész család nekiülhet az omlettnek, a rántottának vagy a tükörtojásnak. A legjobb, ha zöldségek társaságában fogyasztja el a gyermek a tojás elkészítésének bármelyik formáját, és ha lehet, akkor mellőzze a kenyeret. Ha mégis fogyaszt hozzá, akkor az teljesí kiőrlésű termék legyen.

Vannak napok, amikor a gyerkőc nem éhes reggel. Ha nem szeretnénk evés nélkül iskolába engedni, akkor is némi energiát, fehérjét és rostanyagot visz a szervezetébe, ha müzlit fogyaszt reggelire. A tejbe szórt müzli, és hozzá egy kis aszalt gyümölcs, könnyű napindítást eredményez.

A gyerekek számára nagyon fontos, hogy a reggeli megfelelő tápanyagokat tartalmazzon. A diákok leginkább délelőtt használják az agyukat, hiszen akkor végzik a java szellemi munkát. Ha nincs megfelelő tápanyaggal ellátva a szervezet, ne várjuk, hogy a legjobbat hozzák ki magukból.

(Forrás: marmalade.hu | abbottnutrition.com, yummymummyclub.ca, dailyparent.com/képek)