Jump to content

Ha menni akar vagy, ha mennie kell

2017. 12. 03. 19:00

Gyermekkorodban te is vágyakozhattál a szülőktől való külön életre. A felnőtté válás egyértelmű jele az, ha a gyerekek elhagyják a családi fészket és új otthont alakítanak ki maguknak. Csakhogy nem minden gyermeknek ez vágyálma, még akkor sem, ha időközben felnőtté vált.

Minden, ma már felnőtt, szüleitől, családi házból kiköltözött ember volt gyermek, és amikor felnőtté vált, saját keresettel rendelkezett, a szülei joggal várták, hogy előbb vagy utóbb saját lábára álljon. Van olyan fiatal, aki vágyik is a szabadabb életre, habár van némi rálátása, hogy az nem mindig lányregény. Van, aki egyáltalán nem tudja, hogy mibe vág bele akkor, amikor külön életet kezd. Ha minden jól megy, a szülők a háttérben maradva támogatják gyermeküket. Akad olyan fiatal, akihez nem olyan kegyes a sors, és a rossz családi körülmények közül szinte megváltás számára a saját élet kialakítása még akkor is, ha sok nehézséggel kell megküzdenie. No, és vannak azok, akik nehezen hagyják maguk mögött azt a jólétet, amit a szülők és a családi ház szolgáltat számukra. Ők azok, akik sejtik, hogy ha abból a burokból kiszakadnak, csak nehezebb lesz az életük.

Egyszer azonban eljön az ideje, hogy a gyerekek leváljanak a szülőkről. Izgalmas és új élet vár a fiatalokra, de nem mindenki éli meg jól. Hol a szülők, hol a gyermek fél jobban a külön élettől.

Ha a fiatal elköltözik otthonról, mindenképp azzal találja magát szemben, hogy bizony nem lesz, aki elpakoljon utána, aki kiszolgálja. Elő lehet húzni a tarsolyból mindazt a tudást, amit otthonról hozott. Azonban azzal sem fog találkozni, hogy szülei rosszkor nyissanak rá, kutassanak, vagy máshogy pakolják a holmiját, mint ahogy ő szokta.

Ha a fiatalnak volt is saját keresete, de otthon élt szüleivel, sokkal több pénzt tudott magára költeni. Az önálló élet azonban nagyobb kiadásokkal is járhat. Pláne akkor, ha a szülők csak akkor segítenek be gyermeküknek, ha nagyon muszáj. A külön háztartásban hamar találkozni fog olyan kiadásokkal, amelyekkel csak a szülőktől való leválás után kell számolnia. Át kell értékelni mindent, hogy mire ad ki pénzt. Az is lehet, hogy olykor szűkre kell húzni a derékszíjat.

Az önálló élet sok mindenre megtanít. A saját háztartás vezetésén, a pénz beosztásán túl az önismeretre is van lehetőség. Ha a fiatalt eddig mindig a szülők és testvérek vették körül, akkor a külön otthonba költözés után több ideje marad magában lenni, magába fordulni. Ha egyedül kell megoldani problémákat, helyzeteket, akkor értékelik csak igazán a szülők által biztosított nyugalmat, biztonságot. Igazi kihívás lehet az önállósodás, de a megedződéshez nélkülözhetetlen. Minél később történik az elválás, annál nehezebb az igazi felnőtt életre történő átállás.

A szülőktől való elköltözés tele van az új tapasztalatok megszerzésének lehetőségével. Nem mindig csak felfelé visz az élet, hanem bizony lejtmenettel is szembe kell nézni. Azok a legszerencsésebbek, akik mögött még az önálló életben is ugrásra készen állnak a szülők.

(Forrás: marmalade.hu | quickenloans.com, rantplaces.com, blogs.canterbury.ac.uk/képek)