Jump to content

Az alváspozitúra és a halvaszületés kapcsolata

2017. 11. 28. 17:15

Az idő előtt beinduló szülés számos dologra vezethető vissza: az életmód, a stressz, a genetika, mind-mind közrejátszik. Ám a témában készült legfrissebb kutatások, egy teljesen hétköznapi dolgot is valós kiváltó okként tartanak számon. Úgy tűnik nem mindegy, hogy a kismama, milyen pózban tér nyugovóra.

A British Journal of Obstetrics and Gynaecologyban publikált tanulmány, az egyik legátfogóbb több éves kutatás, amely a témában napvilágot látott. A Midlands and North of England Stillbirth Study (MiNESS) néven futó kutatásban több, mind 1000 terhes nő vett részt – közülük 291 anyuka csecsemője halva született, míg 735 szülés sikeresen zajlott. A MiNESShez az önkéntesek mellett a korábban készült nagyszabású új-zéalandi (2011) és ausztárliai (2015) kutatásokat is újra elővették. Mindhárom kutatás az alváspozitúra és a halvaszületés közti kapcsolatot vizsgálta.

Nem mindegy, miként fekszel le!

A tanulmány közel 1000 szülést követett végig a fogantatástól a születésig, közben pedig a kismamák alvásminőségét és alvási szokásait is rögzítette. A megfigyelésből kiderült, hogy azok a kismamák, akik az utolsó trimeszterben oldalt feküdtek, szinte a nullával tették egyenlővé a halvaszülés esélyét.

„A kutatás során kiderült, hogy az édesanyában növekvő testre is hatással van az alvás és az alvási pozitúra, amelyekből néhány halvaszülést idézhet elő”- nyilatkozta egy interjújában Edward Morris a Clinical Quality at the Royal College of Obstetricians and Gynaecologists alelnöke.

De mégis mi köze van az elalvási póznak a halvaszüléshez? A kutatók úgy vélik, hogy bizonyos pozíciókban a baba és a méh súlya elnyomja az ereket, ezáltal akadályozva a véráramlást és az oxigént. Egy másik magyarázat arra hívja fel a figyelmet, hogy a háton alvás a légzési funkcióra lehet hatással. Mégis, ha a hátadon ébredsz, nincs ok pánikra.

„Nem kell kétségbeesni, ha épp háton fekve ébredünk. Ugyanis kis ideig nem okoz semmiféle problémát az, ha épp a hátán alszik a kismama, ellenben hosszú távon kell arra figyelni, hogy az ideális, oldalpozíciót tartsák” – mondta Alexander Heazell, a St Mary's Kórház koraszülöttosztályának igazgatója.

(Forrás: marmalade.hu | Kép: pixabay.com,)