Jump to content

Hogyan válhat férfiből apuka, ha érkezik a gólya?

2017. 11. 20. 20:00

A szülővé válás rögös útjának végén egy igazi kis csoda vár. De mindenekelőtt, rá kell lépni arra a bizonyos útra, és végig is kell haladni rajta, amihez DADult Life írója ad egy kis segítséget. Három szakértő, egy író és a világ legjobb tanácsai az apaságra való felkészüléshez, amelyeket még Vilmos herceg is megfogadott.

Először megélni az apaság pillanatait ijesztő és izgalmas is egyben mindenki számára. Elvégre, amint megszületik a kicsi, az összes figyelem az anyukára és az újszülöttre szegeződik, viszont a csöppség nem csak az anyuka és a közvetlen környezet mindennapjaiban, hanem az apuka életében is hatalmas változásokat hoz. S míg általában az anyukáról szól a fáma, mi most ezt az írást, főként a leendő apukáknak ajánljuk, néhány hasznos tanáccsal teletűzdelve.

Mit tegyél, mielőtt megszületik a baba?

Végezz egy kis házi feladatot. Elvégre vizsgázni sem mész el felkészületlenül, nem igaz? Az internet végtelen tárházában rengeteg hasznos információt találsz a témában, legyenek az információszolgáltató e-könyvek, weboldalak, alkalmazások vagy blogok, a lényeg, hogy szánj időt a babás témák áttanulmányozására, még akkor is, ha ez kevéssé férfias elfoglaltság. Fogd fel úgy, mintha kutatómunkát végeznél.

Zen Terrelonge, a DADult Life írója szerint érdemes lejegyezni a leghasznosabb ismereteket, illetve az érzelmekről és a gondolatokról naplót is írhatsz, amely később segíti majd megérteni a benned kavargó gondolatokat.

Miről beszélgess a pároddal, mielőtt jön a trónörökös?

Érdemes a kulcsfontosságú témákkal kezdeni, mint például azzal, hogy hogyan képzelitek el a szülés menetét –lesz-e lehetőség apás szülésre, természetes úton vagy császárral születik -, és a szükségleteket sem árt tisztázni, hogy lelkileg és testileg kinek, mire van szüksége a legkritikusabb időkben a másiktól.

Ne rejtsétek véka alá az aggotalmaitokat és a kételyeiteket sem, mert a dolgok kimondása és kibeszélése mindkét fél lelkének gyógyír.

Mi vár rád a születést követő első hetekben?

Nincs az a férfi, akinek a fejében ne futna át a gondolat. „A szakmámból kifolyóan azt tanácsolnám minden újdonsült apukának, hogy élvezze ki az ’új’ családját. Töltsön minden percet az újszülöttel és a párjával. A közös séták, autókázások teljesen új árnyalatban tündökölnek a kicsivel. A látgatók, meg ráérnek később” – mondta a Standard-nak a szerző.

Az első hetek a rokonlátogatásoktól és az új életszakasztól eltekintve számos megpróbáltatást hoznak. A hosszú éjszakai műszak, a kora reggeli ébredések, a megnövekedett felelősség, és a másikra szánt idő megrövidülése is egyszerre szakad az ember nyakába.

Álmatlanság vagy inkább kialvatlanság?

Nem csak a nők resztorja. A férfiakat is ugyan úgy érinti az éjszakai felébredés és a kicsi etetése, mint a nőket. Jobb, ha erre már most felkészülsz!

(Forrás: marmalade.hu | Kép: pixabay.com)