Jump to content

Mértékkel csak kevesüknek megy

2017. 11. 05. 19:00

A fiatalok körében, akik már alkalmanként, vagy szinte heti rendszerességgel eljárnak szórakozni sarkalatos kérdés, hogy rágyújtanak-e a cigarettára, isznak-e alkoholos italt. Márpedig sokaknál ez a tendencia van érvényben.

A szülői és iskolai felvilágosító órák, az otthoni beszélgetések, a felnőttek által közvetített minták, a baráti kör, mind hatással lehet a fiatalokra. A kamaszkorba lépő gyerekek lázadnak a világgal szemben, és szeretnek kipróbálni mindent, ami kicsit is a szabályoknak ellenszegülő. Sokak egy-egy buli alkalmával szinte biztos, hogy kipróbálják a cigarettát vagy bármilyen szeszes ital elfogyasztását. Ha pedig a baráti körben is az a módi, minden egyes buliban az alkoholizáláson van a lényeg, akkor nagyon nehéz másnapok várnak a fiatalokra, de szüleikre is. Arról nem is beszélve, hogy micsoda egészségkárosodáshoz vezethet, ha a faitalok a szórakozásnak ebben a változatában látják a fantáziát.

Azon túl, hogy az alkoholfogyasztás ellenére is döntenek néhányan úgy, hogy autóba ülnek, veszélyeztetik saját és más közlekedő életét is, még számos más betegségnek is kiteszik magukat.

A kamaszok egy része azzal a szándékkal megy el szórakozni, hogy berúgjon. A mértéktelen alkoholfogyasztásnak sok család megitta a levét, és akár a kamasz onnan is vehette a mintát, azonban divat is lerészegedni. Mintha a feszültségektől csakis így lehetne megszabadulni.

A fiatal és fejlődő szervezetre nagy hatással van az alkohol. Kétségtelen bódító hatása akkor, ha mértékkel fogyasztják, ám ha nem tudják, hogy mennyi az elég, ennél súlyosabb következményei lehetnek. Az alkohol méreg az emberi szervezet számára, és annak megfelelően is reagál rá a test. Ha csak mértékkel fogyasztanák a kamaszok, nem lenne olyan nagy baj. A gond, a mértéktelenséggel van. Egyik súlyos következménye lehet, hogy a nagy mennyiségű alkohol hatására vérrögök keletkezhetnek és agyvérzést, szívrohamot okozhatnak. Ugyancsak nagy veszélyt jelent, hogy az ivászat hatására kórosan lecsökkenhet a vérben a vörösvértestek száma. Az oxigén szállítását végző sejtek lecsökkenése vérszegénységhez vezethet.

A mértéktelen alkoholfogyasztás egyik ismert következménye a májzsugorodás. Talán még a fiatalok is hallhatnak erről a betegségről, és azt is tudhatják, hogy az alkohol ebben nagy szerepet játszik. Nem csoda, hiszen a máj igyekezne megszabadítani a méreganyagtól a szervezetet, de ami sok, az sok. Az alkohol kártékony hatását a májon fejti ki.

A túlzott alkoholfogyasztás növeli a rákos megbetegedés kialakulásának veszélyt is, valamint hosszú távon szellemi leépüléshez is vezethet.

Az alkoholos italok megemelik a vérnyomást, és ha tartósan és nagy mennyiségben fogyaszt valaki, akkor az erek fala veszít ellenálló képességéből, és számos betegséget eredményezhet.
A túlzott alkoholfogyasztás legyengíti a szervezet immunrendszerét, melynek következtében a fertőző betegségek is hamarabb megtalálják a szervezetet.
Ahogy a szexuális felvilágosítást is megteszik a szülők gyermekeikkel, ugyanúgy érdemes a mértéktelen alkoholfogyasztás veszélyeiről is beszélni. Ami olyan jó bulinak tűnik, az később nagyon megbosszulhatja magát.

(Forrás: marmalade.hu | mnn.com, abc.net.au, newstatesman.com/képek)