Jump to content

Kinek a lovas tábor, kinek a kézműves tábor, és kinek a fogyi tábor

2017. 07. 15. 17:00

Ha pénzünk van, akkor nem nehéz élelmiszerhez jutni. Márpedig a boltok polcai roskadoznak az élelmiszerektől. Csakhogy azok között olyan is megtalálható, amelyek tartós fogyasztása nem az egészségünket szolgálja.

Márpedig olyan világban élünk, hogy nagyon sokan küzdenek a túlsúly problémájával. Nemcsak a felnőtteket érinti ez a probléma, hanem a felnövekvő nemzedéket is. Sőt mi több, még a velünk élő háziállatokat is olyan jól tápláljuk, hogy őket is küzdenek az elhízással.

Nem lehet mindent a genetikára fogni, bár az emberek egy része hajlamos minden másban keresni a hibát, mint önmagában. A nem megfelelő táplálkozás nyomot hagy a gyerekek testén is, és kihat az egészségükre. Csakhogy ezen kívül még a lelkükre is hatással van az, ahogy a kortársai csúfolódnak vele a testalkata, a túlsúlya miatt. Könnyen meglehet, hogy ez ahhoz vezet, hogy evésbe fojtja bánatát, hogy még kevesebbet fog mozogni az amúgy is kilóival küszködő gyerkőc. Az ilyen gyerekekben kialakul magukról az önkép, hogy kórosan kövérek, és még a további mozgástól is elmegy a kedvük, lehangoltak, visszahúzódóak lesznek, egyedül az evésben találják a menedéket. Ha ez így van, akkor a kör bezárul, és egyre inkább túlsúlyossá válik.

A nagy súly viselése lelki teherrel is jár, de a test ízületei is megszenvedik az állandó teher cipelését. Kihatással van a vérnyomásra, a cukor és a zsír anyagcseréje is felborulhat, a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélye is megnő.

A védőnők, a gyermekorvosok is felhívják a szülő figyelmét akkor, ha a gyermeknél túlsúlyt tapasztalnak. Nem véletlenül, hiszen az elhízás megnövekedett gyermekeink körében. A szakemberek igyekeznek segíteni a szülőknek és a gyerekeknek egyaránt, hogy milyen étrendet kell betartani ahhoz, hogy az egészséges szintre ledolgozzák a súlyfelesleget. Abban a korban élünk, amikor az internet és a televízió leköt minket, gyermekeinket is, így kevesebb időt szánunk mozgásra. Sokkal kevesebbet sportolunk, és ez meg is látszik rajtunk. Több mozgásra lenne szükségünk. A túlsúlyos gyerekeket is sportolásra és helyes étrendre kell szokatni, hogy ne elhízott állapotban kerüljenek a felnőtt korba.

Ha nyár, akkor nyaralás és táborozás. Sok szülő kénytelen nyári táborba adni gyermekét, hogy a lurkó felügyelete meglegyen oldva arra az időszakra, amíg nem tudnak együtt lenni, ám nagyon sok olyan tábor létezik, amelyet kimondottan a gyerekek választanak maguknak. Ma már léteznek direkt, a túlsúlyos gyerekek számára létrehozott táborok. Ahogy növekszik a korai elhízás a gyerekek körében, úgy jön létre egyre több olyan tábor, amely segítséget és közösséget biztosíthat a túlsúlyos gyerekek és szüleik számára. Ezekben a táborokban segítenek a fiataloknak megváltoztatni az étkezési szokásaikat és fokozott, rendszeres mozgásra bírják őket. Segítséget kapnak mindenben, amely a későbbi életük során hasznos lehet. Természetesen ehhez szükség van a szülők és a család támogatására is, valamint a gyermek akaratára, önuralmára is.

(Forrás: marmalade.hu | dailystar.co.uk, edition.cnn.com, inquisitr.com/képek)