Jump to content

Várandósság idején is lehet masszíroztatni, de csak óvatosan!

2017. 07. 10. 16:30

Várandósság alatt nem kell lemondanunk a kényeztető masszázsról, azonban olyan szakemberhez forduljunk, aki jártas a speciális kismama masszázsban, amellyel nagyszerűen ellazítható a kismamák teste, és harmóniába hozható a lelke. A hagyományos, méregtelenítő jellegű masszázs vagy a deréktáji erős masszázs azonban tilos!

Várandósság során bizonyos testrészek az átlagosnál érzékenyebbé válhatnak, a gerinc terhelése megnő a pocak növekedésével egy időben. A hormonváltozás pedig fellazítja a szöveteket, a medence szélesedésével a kellemetlen fájdalmas érzések is megnövekednek. Ez mind-mind kellemetlenséget okozhat a várandósság idején.

A várandósság miatti stressz, izgalom, félelem ellen is kiváló a masszázs, ugyanis ellazítja és megnyugtatja a kismamát. A mentális túlterheltség, a szorongás, a félelem oldása, a lelki ellazulás az érintésen, masszázson keresztül hatásosan oldható vagy csökkenthető,vagy elősegíthető. A kismama masszázs alapjául a svéd masszázsforma bizonyos elemei szolgálnak. A masszázs során az alsó végtagokon, a medence és gerinc alsó szakaszán, csak óvatos felszíni simítások végezhetők, mert az erős deréktáji masszázs beindíthatja azokat a folyamatokat, amelyek vetélést, vagy éppen koraszülést okozhatnak. A gerinc háti, nyaki szakaszán, valamint a felső végtagon lazító masszázs alkalmazható. A talpmasszázs bizonyos formája megengedett, azonban a has masszázs és a reflexológia szigorúan tilos!

A masszázst igénybe lehet venni a várandósság első napjaitól kezdve, egészen a szülésig. Egyem masszázs során eltanult fogások, érintések a szülés közbeni vajúdásnál is a kismama segítségére lehetnek. Bizonyára sokan nem is sejtenék, de a vajúdás idején a belső comb masszázsa fájdalom csillapító hatású lehet.

A masszázs során, csak természetes alapú masszázsolajat lehet használni, ilyen a mandula, jojoba, szőlőmagolaj, esetleg shea vajat, vagy speciális vegyi anyagoktól mentes krémet lehet használni. Illóolajokból választható az ilang-ilang, szantálfa, rózsa, vagy a levendula okaj. Mivel a kismamamasszázs enyhén vízhajtó hatású, utána számíthatunk gyakoribb vizeletürítésre.

A kismama teste és lelke is felfrissül egy ilyen masszázs után, ami a magzatra is jó hatással van. Ilyenkor megfigyelhető,hogy a babák mozgolódni, rugdalózni kezdenek.

Mikor tiltott a masszázs?

Ha a terhesség során felmerül vérzés, görcsök, alhasi fájdalom, a has idejekorán elkezd keményedni, vérnyomásproblémák jelentkeznek, illetve az első trimszter idején nem javallott a masszázs. A veszélyeztetett terhesség kizáró ok!

(Forrás: marmalade.hu l Kép: pixabay.com)