Jump to content

Úti csomag gyerekeknek

2017. 07. 09. 19:00

A gyerekekkel való utazás akkor zökkenőmentes, ha le tudják magukat foglalni egy hosszabb utazás során is. Vagy a szülők kell. Lehet az játék, olvasnivaló, okostelefon vagy tablet, de akár az úton történő csemegézés is lehet egy program.

Az utazásnak szinte kötelező eleme az evés. Na persze nem rövid útról van szó, hanem ha nyaralni indul a család. Unatkozó gyerkőcnél nincs rosszabb egy út során. Folyamatosan kérdezősködnek, hogy mikor érünk már oda. Ám ha lefoglaljuk őket, vagy saját maguk képesek hatékonyan eltölteni az utazás idejét, az igazi áldás. Éppen ezért a gyerekek feladata az legyen az utazási előkészületekkor, hogy a táskájukba játékok, könyvek kerüljenek be, amelyeket az autóban, buszon, vonaton használhatnak. Bármivel is utazunk, az útra készített elemózsia még a gondos csomagolás ellenére se abba a bőröndbe kerüljön, amelybe a ruháinkat pakoljunk. Tegyük egy olyan táskába, amelyet felviszünk magunkkal a vonatra vagy a buszra, de az autós utazást is megkönnyíti, ha nem kell állandóan megállni azért, hogy néhány falathoz jusson a család. A legkényelmesebb utazási mód az autózás, de persze nagyobb kihívást és lehet élményt is jelent a vonat, vagy a busz.

Ha nem kell túl sokat utazni a célig, akkor érdemesebb gyümölcsöt odatenni és azt fogyasztani. Nemcsak magyar szokás ez, de ha az ember utazni indul, szinte azonnal éhes is lesz. Vagy inkább az a tudat, hogy van nálunk némi élelem, rögtön az evésre sarkall? Van is varázsa ennek. A táj rohan mellettünk, mi pedig finomabbnál finomabb ételeket majszolunk és élvezzük a látványt. Még a gyümölcsnek is sokkal nagyobb a varázsa, ha azt útközben fogyasztjuk. A gyerekek pont így élvezik. Pláne, ha azt ízlésesen csomagoljuk számukra. Erre pont jók a kisebb műanyag tároló dobozok, amelyekbe akár többféle gyümölcsből lehet szelni és út közben eszegetni. Amelyik gyerkőc vevő a zöldségekre, abból is nyugodtan lehet néhány szelettel elrakni. Ha nem akarunk műanyag dobozokat odarakni, akkor jó szolgálatot tesznek a visszazárható zacskók. Ezekbe rakhatunk ugyancsak zöldséget, gyümölcsöt, rágcsát és fogyasztás után a maradékot vissza lehet zárni úgy, hogy nem szóródik szét a táska aljába.

Érdemes arra figyelni, hogy a rágcsálnivaló ne legyen túlságosan sós, mert az csak megnöveli a folyadékfogyasztást. Mivel sűrűbben kell az ilyen finomságok után inni, így előbb vagy utóbb meg kell szakítani, a még nem olyan hosszú utat is.

Ha hosszabb távot kell megtenni, akkor a gyümölcsön kívül valami olyanban is gondolkodni kell, amely jobban telíti a gyomrot és tartalmasabb, mégis könnyű étel. Személyenként annyi szendvicset érdemes odatenni, amelyet egy étkezéskor elfogyasztanának a családtagok. Ha többet csomagolsz oda vagy megromlik, vagy pedig késztetést érzünk mind elfogyasztására. Érdemes teljes kiőrlésű zsemlét, kiflit, kenyeret megtölteni finomsággal. Tegyünk bele friss és keményebb zöldséget, amelyet a gyerkőc szívesen fogyaszt. Olyan legyen, amely nem enged levet, és az úton nem csepeg a lurkó ruhájára. A nyári melegre való tekintettel ne tegyél semmi olyat a szendvicsbe, ami romlandó. Így ki kell hagyni abból a tojást, a sajtot is. Esetleg kemény sajt legyen az, ami belekerülhet a szendvicsbe.

Mindenképp legyen nálatok folyadék, azonban arra ügyelni kell, hogy ne az iváson legyen a hangsúly, mert akkor nem lesz haladós az utazás. Olyan ételről gondoskodj, amely nem ragadós, nem morzsálódik túlságosan és visszacsomagolható legyen, ha nem eszik meg a gyerekek azonnal.

(Forrás: marmalade.hu | au.pinterest.com, tompangtheworld.files.wordpress.com, uk.pinterest.com/képek)