Jump to content

A te gyermeked szextingel?

2017. 04. 01. 19:00

A te tini gyermeked is szextingel? Egyáltalán mit is jelent ez? Lehet hogy csinálja, csak azt sem tudod, hogy ez a szó mit is jelent? Segítünk eligazodni, hogy mi ez. Azért, hogy segíteni tudj gyermekednek, vagy felismerd a veszélyt.

A szexting az angol sex és texting szavak összeolvadásából keletkező új szó, amely azt jelenti, hogy valaki a saját eszközéről szexuális tartalmú, erotikus, meztelen vagy félmeztelen fotókat, videókat küld egy másik eszközre.

Igen, van ilyen, és ami még megdöbbentőbb, hogy egyre fiatalabb korosztály szextingel. Amerikában már régóta jelen van ez, hazánkban még nem harapózott el annyira, de egyre inkább terjed. Természetes kíváncsiság uralkodik a gyerekekben a másik nem iránt. A kamaszkorban ez pedig egyre inkább kiéleződik, és valamilyen formában meg is nyilvánul.

Szentül hiszi minden szülő, hogy az ő gyermeke nem szextingel, és ha mégis? Főleg a lányos szülők rettegnek attól a gondolattól, hogy gyermekük idő előtt ilyen helyzetbe keveredik. Miért is csinálná? Talán azért, mert egy fiú már rég szemet vetett rá, és huzamosabb ideje nyúzza egy félmeztelen vagy meztelen fotóért. Sok naiv kislány pedig csak ideig-óráig képes ellenállni a csábításnak és megteszi, elküldi. Jó esetben csak a fiú nézegeti azt a képet, rosszabb esetben azonban a fiú barátai, baráti köre, akár idegenek is megtekinthetik a lány aktját. Sőt mi több, a fiú könnyen vissza is élhet helyzetével és saját maga küldi tovább az intim fotót, amely aztán rossz fényben tünteti fel a lányt. És persze számolni kell azzal is, hogy egy lány önként és dalolva csatolja a képet a kiszemelt fiúnak azért, hogy így hódítsa meg.

Egy amerikai kutatás szerint azonban csak tízből három lány küld kihívó fotót magáról azért, hogy a fiút megnyerje, a legtöbben jó heccként lövik ki fotójukat, míg a legkevesebben nyomás hatására, kényszerből küldik el az intim fotót.

A mai kor gyermekei mindennapjának része a digitális eszközök és az internet használata. Sőt, szinte kivétel nélkül minden tini rendelkezik saját okos technikával, amellyel bárhol és bármikor készíthet fotót, amelyet azonnal ki is lőhet az éterbe. Ha pedig valamit felteszünk az internetre, attól a pillanattól fogva nincs hatalmunk felette.

Egy kamaszodó gyermeknek hagyni kell saját életteret, hiszen éppen elég sok zűr veszi körül ebben az időszakban. Tombolnak bennük a hormonok, kezdik felnőtt módjára látni a világot, de még nem szakadtak el a szülőktől. Egyértelmű, hogy nem lehetünk mindig mellettük, és az is logikus, hogy nem tudjuk folyton felügyelni azt, hogy mit tesznek, így a mobiltelefon és internethasználatukat sem tudjuk mindig odafigyelni. A legnagyobb dolog, amit már a szülők korán ki kell vívniuk gyermekük felé, hogy meglegyen az oda-vissza működő bizalom. A tininek tudnia kell, hogy a szülő mit vár el tőle, és mi annak a következménye, ha nem jól cselekszik. Szülőként nekünk kell edzenünk gyermekünk erkölcsi érzékét. Beszélgetni kell arról, hogy milyen képet tartoznak a szextingbe. Bocsátkozzatok példákba és beszélgessetek erről a témáról. Engedjük meg, hogy saját gondolatait is közvetítse felénk. Hallgassuk meg, és beszéljük meg közösen, hogy mi és milyen következményeket vonhat maga után.

Természetesen ez nem csak a leánygyermekekre igaz, fiúkkal ugyanúgy megtörténhet, ezért velük ugyanúgy érdemes a szextingről beszélgetni. A szexting csakis akkor előzhető meg, ha ilyen jellegű képeket egyáltalán nem oszt meg senkivel az ember.

(Forrás: marmalade.hu | huffingtonpost.co.uk, womenshealthmag.com, hercampus.com/képek)