Jump to content

Szülés után csak a baba van és a leépülés?

2017. 01. 03. 19:00

Lehet te magad is voltál olyan állapotban, vagy ismersz másokat, akik miután megszülték gyermeküket, csakis a pelenkák minőségéről, a szoptatás velejáróiról, a fejlődést segítő játékokról és minden olyanról tudott beszélni, amely a gyermekéhez köthető. Ráadásul mintha könnyen elfelejtett volna mindent. Ez elbutulás lenne?

A várandósság felismerése után a nőnek nemcsak az alakja kezd átalakulni, hanem a gondolatvilága is. Létezik egy mítosz, miszerint a várandós nők elbutulhatnak. Ezt pedig arra fogják, hogy a nő testében növekvő magzat így hat a leendő édesanyára. Csakhogy sem a terhesség, sem a szülés, sem a babázás nem butítja a nőket. Nem ürül ki az a kobak csak azért, mert egy életet hord a szíve alatt, mint ahogy akkor sem várható memóriaürítés, amikor megszületett a gyermek.

Sok frissen anyává vált nő panaszkodik arról, hogy amióta gyermeke megszületett, sokkal feledékenyebb, mint azelőtt volt. Egyesek szerint pedig kimondottan butít a várandósság. Márpedig ezt a kutatót teljes mértékben megcáfolták. A vizsgálatok azt bizonyították, hogy ez az állapot csak átmeneti, és igazából az anyasággal csak frissebbé válik a nő elméje. Időt kell adni az édesanyának arra, hogy az anyává válással együtt az agy struktúrája rendeződni tudjon. A nő élete ugyanis nagyban megváltozik, és a szervezet, az agy is erre rendezkedik be. Ha fel is tűnik valamilyen területen visszaesés, az csak egy kis időszakot jelenthet. Miután hozzászokott az édesanya az új szerepéhez, a baba jelenlétéhez, egyre inkább megismerik egymást, úgy múlik el ez a demencia. Ráadásul a vizsgálatok során azt is kiderítették a kutatók, hogy a szülés utáni hölgyek csak némelyik területen teljesítettek némileg rosszabbul.

Szülés előtt könnyebben tudtad tartani a határidőket? Emlékeztél apró momentumokra is, de szülés után ez megsemmisült? Legalábbis egy kis időre. Amíg a szavak felismerésében ugyanúgy teljesítettek a frissen anyává vált nők, addig az előretekintő emlékezet és a szabad asszociáció terén némi visszaesés volt tapasztalható. Tehát elfelejtettek elvégzendő feladatokat, dátumokat. Jelenleg az álláspont az, hogy ez a feledékenység egyfajta védekezési mechanizmus. A szülés után a nő legfontosabb feladata, hogy a babára koncentráljon. Ez a feledékenység valószínűleg azért alakul ki, hogy ha túl sok inger éri az anyét, akkor azokat elfelejtse, hogy minél inkább a babára figyelhessen. Abban is segít, hogy gyorsabban és minél mélyebben létrejöhessen az anya és a babája közötti kapcsolat, kötődés.

Aki már édesanya, az jól tudja, hogy még a legjobb baba esetében is a szülés utáni első idők nem a jó és hosszas alvásról szólnak. Bármilyen jó is egy baba, etetni néhány óránként szükséges. A feledékenység akár a kialvatlanság számlájára is írható. Azzal is számolni kell, hogy az anya kortizol hormonszintje is magasabb szülés után. Ha pedig hosszabb időn keresztül az agy emlékezetért felelős területén is jelen van ez a stresszhormon, akkor ott neuronok halhatnak el. A szoptatás a gyógyír ez ellen. Természetesen idő, amíg minden a helyére rázódik, és mindenki megszokja az új helyzetet.

Az, hogy valaki nem tud másról sem beszélni, mint a gyermeke és a körülötte lévő dolgok, az nem demencia. Egyszerűen csak jelen helyzetben az a központi elfoglaltsága. A frissen szült anyukák agya tehát jól működik, csak máshogy.

(Forrás: marmalade.hu | hackcrow.com, bonjourbaby.com.au, pinterest.com/képek)