Jump to content

Szülés után megváltozik az agy

2016. 12. 22. 16:05

Egy új élet világra hozása nem addigi életmódunkat és világlátásunkat változtatja meg, hanem az agy struktúráját is. A szürkeállomány átrendeződése a terhesség alatt a biológia legcsodásabb találmánya, aminek egyetlen nemes célja van.

A terhesség alatt a női agy bizonyos részein a szürkeállomány csökkenése figyelhető meg. Az agyi változások a gyermek születésétől kezdve legalább két évig fennállnak, és egyetlen céljuk, hogy segítség az alkalmazkodást az anyasághoz, valamint az újszülött és édesanyja közötti kötődés kialakulását. Az izgalmas felfedezésről a Nature Neuroscience számolt be először.

Baby brain

A terhesség során a nők gyakran érzik magukat feledékenynek, szétszórtnak, és érzelmesnek, amit a terhességnek és a hormonváltozásoknak tudnak be, holott jelenségeknek ennél összetettebb oka van.

Noha a terhesség ideje alatt a nemi hormonok valóban hihetetlen változásokat produkálnak, amelyek a hirtelen kedélyállapot változástól a fizikai rosszullétekig megmutatkoznak, ehhez az agyban zajló változásoknak is köze van. A várandósság kilenc hónap alatt a nőket annyi ösztrogén árasztja el, amennyit összesen hátralevő életükben sem tapasztalnak, a tudósok pedig arra voltak kíváncsiak, hogy ez a nagy dózisú „ösztrogén sokk” milyen hatással van a kismamák agyára.

A barcelonai Universitat Autonoma és a holland Leideni Egyetem kutatói közös projektjük során 25, először szülő nő agyáról készítettek felvételeket. A vizsgálat során felvételeket készítettek a nők agyáról, mielőtt állapotosak lettek, majd közvetlenül a szülés után és két évvel később, hogy lássák, milyen változások zajlanak le. Külön érdekesség, hogy a számítógépes program, már az agyi felvételek alapján képes volt kiszűrni a terhes nőket!

A kutatásban szereplő nők agyi felvételeit 19, először apává váló férfiéval, 17 gyermektelen férfiéval és 20 gyermektelen nőével hasonlították össze. Meglepő, de a szakemberek „lényeges” szürkeállomány csökkenést figyeltek meg a 25 nőnél. Az agyi változás az úgynevezett tudatelméleti feladatokkal voltak kapcsolatosak, vagyis azzal a képességgel, hogy másoknak érzéseket, mentális állapotokat és tartalmakat tulajdonítunk.

A változás a szakemberek szerint viszont nagyon hasznos a kismamák számára, mert ezáltal képesek jobban megérteni és felmérni, hogy mire van szüksége babájuknak, segít elmélyíteni a kötődést a szülő és a csemete között, valamint éberebbé teszi az anyákat a lehetséges veszélyekkel szemben. De nem csak a szürkeállományban, hanem az agy fehérállományában is változás volt tapasztalható, ezzel szemben az először apává váló férfiak agy struktúrája semmit sem változott.

A tanulmány szerzője a Leideni Egyetem Pszichológiai Intézetének kutatója, Elseline Hoekzema szerint az agyszerkezeti változásai azért következnek be, hogy a nőt felkészítsék az anyaságra. A kutatás arra is rámutatott, hogy a változások attól függetlenül zajlanak, hogy a magzat természetesen vagy mesterséges megtermékenyítéssel fogant.

 

 

(Forrás: marmalade.hu | Fotó: pexels.com)