Jump to content

Zsebpénzmizéria- mennyi az annyi?

2016. 12. 17. 18:05

A kiskamaszok többségénél bevett szokás, hogy havi apanázst kapnak szüleiktől. De mikortól, mennyit és miért érdemes adni a gyereknek?

A Regio játékforgalmazó cég megbízásából készített reprezentatív kutatásra hivatkozva a K&H Bank ismertette az eredményeket, miszerint hazánkban általában 7-10 éves kor között kezdenek el a szülők a költőpénzről gondoskodni, a 11 éven felülieknek már 84 százaléka kap zsebpénzt.

A 6 éven aluliak általában 500 forint alatti összegből, a 7-14 évesek 500-1000 forintból, míg a 15 éven felüliek 2000-5000 forintból gazdálkodhatnak havonta.

Ez éves szinten 6000-12 000 forintot, az idősebb korosztálynál akár 24 000-60 000 forintot jelent. Ekkora éves kereteknél a gyerekek már lehetőséget kapnak a zsebpénz elköltése mellett a megtakarításra is - jegyzi meg a bank.

A 3-10 éves korosztály 20 százalékának van bankszámlája, bár ezekhez a gyerekek még nem férhetnek hozzá a törvényi szabályozás miatt. A 15 évnél idősebbek fele viszont már a szülői engedély birtokában rendelkezhet a számlán lévő összegről. A K&H Bank azt tapasztalja, hogy a 10-14-éves korosztályból az előbbi csoporthoz képest közel kétszer annyian rendelkeznek bankszámlával.

Nem kell mumusként kezelni a pénzt, ugyanis számos hasznos területen jó hatással lehet a gyermekre akkor, ha jól tudja használni. Teheát a kisebb, alsó tagozatos gyermekeknél minél kisebb összeget célszerű adni, viszont azt heti rendszerességgel. Azért kell pici pénzben gondolkodni, hogy korlátozva legyen a gyermek vásárlási lehetősége. Ám a hetente történő pénzellátás megismerteti a gyermeket azzal, hogy a 200-500 forint mennyit ér, mit tud vásárolni az iskola büféjében, boltban. Nem érdemes több pénzt adni, mert a jóhoz, a sokhoz hamar hozzá lehet szokni, és lehet, hogy nem mindig tudja a szülő ezt a léptéket tartani, ezt az összeget biztosítani.

Van néhány alapszabály, amelyet szülőként érdemes betartani. Ha bevezetjük a zsebpénzt, akkor minden megkötés nélkül járjon, ne kelljen kiérdemelni. Se zsarolni nem szabad, se büntetésként megvonni nem célszerű. Ám a zsebpénz nem is jutalom. Ha bármilyen segítségért, vagy jó jegyért pénzt kap, később ne lepődjünk meg, ha csak fizetség árán óhajt bármibe besegíteni, bármit megtenni. A zsebpénz, amit rendszeresen kap, nem ugyanaz, mint amit valamilyen alkalomra kap. Az az összeg, amit tízóraira kap, egyáltalán nem a zsebpénz része, ezt se kutyuld. Habár nagyon nehéz szülőként betartani, de ne szabd meg gyermekednek, hogy mit vásárolhasson zsebpénzén. A rossz döntés is döntés, amiből tanulságot és következtetést vonhat le. Ez is nevelő célzatú, hadd hibázzon. Ezáltal tanulja meg, hogyan kezelje a pénzt. Így tanulja meg, hogyan kell beosztani, hogyan kell tervezni, előre látni.

 

 

(Forrás: marmalade.hu | Fotó: staticflickr.com)