Jump to content

Tanulni vagy nem tanulni, ez itt a kérdés

2016. 12. 17. 19:00

A 2016-os év végéhez közeledve azt tapasztaljuk magunkon, hogy fáradtak vagyunk. Ugyanezt érzik a gyerekek is. Zsigereinkben már ott mozgolódik az érzés, hogy nemsoká a téli szünet, a karácsonyi ünnepek kellős közepén találjuk magunkat.

A várva várt időszakot megelőzi a karácsony előtti utolsó iskolai és munkanapok. Ilyenkor már mindenki lelkében fokozottabban érződik, hogy közeleg a szeretet ünnepe, hiszen a boltokban is ezt sugallják, de bárhová megyünk, mindenhol karácsonyi díszek mutatják, hogy nyakunkon az ünnep. A téli szünet előtti utolsó tanítási napokban már az iskolai légkör is más. Egyes órák sokkal lazábbak, a karácsonyi ünnepkör témáját fejtegetik a tanítók, tanárok és a gyerekek is. Az ünnepre hangolódás tehát már az oktatási intézményekben megkezdődik. A téli szünet azonban nagyon sok helyen nem lehet tanulásmentes. Ha nem is akarják a pedagógusok a karácsony szent ünnepét teljesen megsemmisíteni, de a haladás érdekében mégis lista születik a megoldandó és megtanulandó házi feladatokból.

Nincs is egységes álláspont arról, hogy a szünetekben való tanulás mennyire szükséges, vagy sem. A pedagógusok nézőpontja is kettészakad e témában. Némelyek vallják, hogy sokkal könnyebb januárban visszarázódnia a diáknak és a tanárnak is az iskolába, ha szinten van tartva a tudás, a tananyag. Főleg, hogy a diákok nyakában van a félévi értékelés. A nagy hajrá még csak eztán következik. A pedagógusok másik része és a gyermekpszichológusok is azt mondják, hogy a szünet az legyen a gyerekek számára tényleg szünet. Abban az időszakban, abban a néhány napban az a dolguk, hogy minél többet pihenjenek. Szerintük a szünetre feladott tanulnivaló inkább ront a helyzeten, mintsem javít. Ráadásul sok gyermek ellen is áll a tanulásnak, a végtelenségig halogatja azt. A szakemberek egy része tehát azon az állásponton van, hogy a karácsonyi forgatagban a tanulásra való koncentrálás nem olyan jó, mint máskor, így hasznosabb, ha a gyerekek a téli szünetben kimondottan csak a pihenésre koncentrálnak. Az ilyen tanulás és stressz mentes időszak a továbbiakban előnyükre válhat. Lehet, hogy kis átmeneti idő szükséges majd ahhoz, hogy az új évben visszaálljon a régi kerékvágásba, azonban ha beindul majd, akkor azt sokkal lendületesebben fogja tenni az iskolában.

Kérdezzük csak meg, vagy nézzünk rá saját gyermekeinkre, láthatóan nagyon fáradtak. A pedagógusok is észreveszik a gyerekeken a túlterheltséget. Idejében jön a téli szünet. Ha egy gyermek fáradt, akkor az teljesítményén is meglátszik. A szünet utáni időszakban jön a témazáró, sors- és jegydöntő dolgozatok, feleletek időszaka.

Ha azt szeretnénk, hogy a gyermekeink érdemjegye a szorgalmának és az eszének megfelelő legyen, akkor érdemes lenne a szakemberek tanácsait követni: hagyjuk pihenni, játszani, szórakozni őket a téli szünetben.

(Forrás: marmalade.hu | turck-duotec.com, pri.org/képek)