A cukor által kiváltott heves reakciók, tehát a hízékonyság, a cukorbetegség és számos már kór azért jelentkezik mert a szervezetünk egyszerűen nincs felkészülve ilyen töménységű cukor befogadására, ezért nem is képes maradéktalanul megemészteni, sőt. Sir Ch. Best, az inzulin egyik felfedezője hívta fel a figyelmet arra, a cukor ugyanúgy hat a szervezetre, mint az alkohol. Gondoljunk csak bele, ha ránk, felnőttekre nézve ilyen komoly problémák leselkednek a cukor miatt, milyen hatást válthat ki egy szinte újszülött szervezetében?
Fehér méreg?
"A cukor egy teljesen halott anyag. Mesterségesen előállított, finomított kivonat. Csak kalorikus értéke van. A szervezetbe jutva elrabolja a már birtokolt tápanyagokat. Akik cukrot fogyasztanak, alkoholisták, anélkül, hogy tudnának róla." Az idézet, amely Sir Ch. Best gondolatait idézi rávilágít arra, hogy mennyire oda kell figyelni a cukorfogyasztásra és nem csak felnőtt korban.
Megdöbbentően sok baba kap édességet élete első évében, egyéves kor felett pedig szinte kivétel nélkül minden kisgyerek kap naponta cukros édességet – számolt be róla a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége.
A legfrissebb hazai kutatás eredményeiből kiderül, hogy minden tizedik, félévesnél fiatalabb baba potenciálisan túlsúlyos, 5 százalékuk pedig elhízott. Mindez nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy a népbetegségnek számító 2-es típusú cukorbetegség már nem csak a felnőttek, de a gyerekek körében is egyre gyakoribb.
De nem csak a diabétesz, hanem az emésztési és egyéb szervi panaszok hátterében is a túlzott cukorfogyasztás áll. A cukor ingerli az emésztőcsatorna felső szakaszát, úgymint a nyelőcsövet, garatot. A gyomorban fokozza a savkiválasztást, ezért hajlamosít a fekélyre. A cukros étrend húsz-harminc százalékkal növeli a gyomorsav mennyiségét. Gyakran okoz epehólyag-megbetegedéseket, gyomor- és nyombélgyulladást. A cukor hatására a káros bélbaktériumok száma jelentősen megnövekedik. Főleg a coli baktériumoknál mutatható ki ez a hatás. A vizsgálatok azt mutatják, hogy azok a csecsemők, akik cukros teát kapnak, hajlamosabbak a gyomor- és bélhurutra, és a székletükben több a rothasztó baktérium, mint cukormentesen táplált társaiknál. A vékony- és a vastagbelet károsítják az erjedés során keletkező mérgező anyagok, gyulladás léphet fel. A finomított cukor a gyártás során elveszíti minden rosttartalmát. A székrekedés elsőszámú okának a rostmentes ételek fogyasztását tekinthetjük. Egy indiai rákkutató, Dr. S. L. Malhorta 1977-ben megállapította, hogy a pandzsabik körében azért nem fordul elő vastagbélrák, mert étrendjük rostokban gazdag.
A fogantatástól számított első 1000 nap életünk egyik legmeghatározóbb korszaka.
További érdekességekért, kövess minket a Facebook-on!
(Kép: pixabay.com Forrás: marmalade.hu)