Jump to content

Diákok cserében

2015. 09. 16. 12:00

A diákok legnagyobb részének csak álom az, hogy cserediákként külföldön tanuljanak, más közegben járjanak iskolába úgy, hogy az idegen nyelvet anyanyelvi környezetben tanulják, világot lássanak, számos pótolhatatlan élménnyel gazdagodva térhessenek vissza hazájukba.

A cserediák programoknak az a célja, hogy a középiskolás korú gyermekek lehetőséget kapjanak arra, hogy fél vagy egy egész tanévet külföldön tölthessenek el. A cserediákok lakhatását befogadó családoknál valósítják meg, ahol a diákot családtagként. Az idegen család és a diák részéről is minden új, nagy odafigyelést, gondoskodást és alkalmazkodást igényel, cserébe olyan élményekkel, tapasztalatokkal gazdagodhatnak, amellyel máskülönben aligha találkoznának.

Több cserediákprogram létezik. A legtöbb ilyen kezdeményezésbe a 15. életévüket betöltött diákok jelentkezhetnek. Fontos feltétel, hogy jó tanulmányi átlaggal kell rendelkezniük, de ugyanígy feltétel, hogy a befogadó ország nyelvét alapszinten beszéljék. Szükséges még az jó egészség megléte mind testileg mind lelkileg.
A tehetséges, jól tanuló gyermekeknek már középiskolás korban nagy lökést adhat egy ilyen programba történő bejutás.

Legfőbb cél persze az, hogy minél magasabb szintű nyelvtudást szívjon magába kint tartózkodási ideje alatt. Az új környezet, ahová a diák bekerül, – legyen az maga a befogadó család, vagy az új intézmény – idegen nyelven beszél, a magyar nyelv ismerete nélkül. Hol máshol és hogyan tudna idegen nyelvet jobban megtanulni, mint egy cserediák programba bekerülve? Ehhez természetesen az szükséges, hogy alapszinten már elboldoguljon a diák az adott nyelv terén.
Azon túl, hogy tökéletesítheti nyelvtudását, új emberekkel köthet akár életre szóló barátságot. Nemcsak a családtagokkal és osztálytársakkal, de az egy éves külföldi tanulmány során számos érdekes és értékes emberrel találkozhat, akik a jövőjét is jelenthetik majd a későbbiekben. Ezen kívül persze kénytelen lesz hozzászokni az önálló élethez, hiszen a szülők védelméből idegenek közé kerül. Habár nagyon kedvesen bánnak a cserediákokkal a befogadó családok, eleinte idegenek egymásnak. Hozzá kell szoknia a függetlenséghez, személyisége is sokat csiszolódhat egy tanév alatt, érettebbé válhat, de a magabiztossága is megerősödik.
Az új kultúra és szokások megismerésével, annak szabályainak követésével, nagyobb alkalmazkodóképességre tesz szert, és egyben tájékozottabbá is válik. A világra való nyitottság is jellemzőbb a cserediákokra.

Később, álláskereséskor jól mutat a cserediákprogramban való részvétel feltüntetése az önéletrajzban.

(Kép forrása: ryetaiwan.org)