Jump to content

Amikor az osztályközösség már nem egy, hanem több

2015. 09. 14. 12:00

Hallottuk már az osztályközösség megbomlását, amikor több kisebb vagy nagyobb klikkre oszlanak a tagok. Lehet nem is klikkek ezek, hanem baráti körök? Mi a különbség?

A baráti közösségbe azért gyűlnek össze a tagok, mert egy az érdeklődési körük, amikor összetalálkoznak, megbeszélik élményeiket. Ez jól működik a felső tagozatig, de a tinédzser korú gyermekek számára már egyre fontosabbá válik az, hogy melyik csoportba tartoznak.

Egy iskolába, az osztályközösségbe beilleszkedni olyakor nem is olyan egyszerű. Egyes gyerekeknek semmi gondot nem okoz, másoknak nehezebben megy. Az osztályon belül klikkek alakulnak ki, ami teljesen normális csoportfolyamat. Egy jól megtalált csoport ugyanis rengeteg önbizalmat, motivációt, erőt adhat a beletartozóknak. Egy klikk addig építő jellegű, amíg nem jelenik meg tagjai között az agresszív viselkedés. Ha ugyanis ezen alapszik egy klikk befogadóképessége, akkor sok fájdalmat okozhatnak másoknak.

Főleg kamaszkorban válik fontossá az, hogy tekintélyt vívjanak ki maguknak a gyerekek. Keresik a helyüket, személyiségüket a világban, az iskolában, az osztályban. Olykor nehezen találják a meg azt, főleg a halk szavú, félrehúzódó tanulók. Az ilyen gyengének vélt láncszemeket hamar megtalálják a nagyhangú, vezető egyéniségek.

A beilleszkedés egy közösségbe mindig a legnagyobb feladata a gyermeknek. Hiába nincs gondja a tanulással, ha az iskolai közegben nem találja meg a számítását, a saját klikkjét. Nem helyes azt feltételezni, hogy minden klikk a bántásról, a kirekesztésről szól. Nagyban befolyásolják ezt az iskolai hagyományok, a gyermekek érzelmi és intellektuális érettsége is. A baráti társaság tagjai között azonosság van. Nem csak érdeklődésbeli, hanem rangsorban is, azaz tagjai nincsenek valaki felett vagy alatt. Kölcsönös érzelmeken alapszik. Ezzel szemben a klikkekben hierarchia szerint épül fel a közösség. Tagjait maguk válogatják és csak úgy nem fogadnak be akárkit. A klikkeken belül mindig van egy főnök, aki a csoport legje (legjobb sportoló, legizmosabb, legokosabb, legszebb stb.), és általában ő szabja meg a többiek helyét. A csoportban jutalmazások, büntetések rendszere működik. A klikk főnökének kegyeibe igyekszik minden, a hierarchia alsóbb szintjén lévő tag férkőzni.

Egy osztályon belül több klikk is kialakulhat, tagjaik pedig a különböző típusú gyermekek. Nem feltétlenül jelent ez konfliktust az osztályon belüli életben, ugyanis a különböző klikkek egymás mellett jól elkülönülve ugyan, de minden összezördülés nélkül meglehetnek. A klikkeken kívül is lehet maradni és fennmaradni, csak az iskolai élet sokkal nehezebb azoknak a diákoknak.

(Kép forrása: churchleaders.com)