Jump to content

Gyermek és állat együtt a családban

2015. 08. 22. 16:00

Sok leendő szülőnek okoz fejtörést, hogy a meglévő állat mellé érkező babát hogyan fogja viselni az állat, egyáltalán egészséges-e a gyermek mellé egy élőlény. A legkegyetlenebb és legrosszabb megoldás, ha emiatt a család megválik kedvencétől.

Azok, akik családtagként ragaszkodnak kedvencükhöz, biztosan eszükbe sem jut az a megoldás, hogy kiszakítják a családból az állatot. Az a kép jelenik meg előttük, ahogyan a totyogó, vagy kúszó babájuk milyen édes lesz a mellette ólálkodó állattal. A pici húzni fogja fülét, farkát a kutyusnak vagy macskának, de az a legnagyobb türelemmel reagál ezekre az olykor cseppet sem kellemes megmozdulásokra.

A legnagyobb dilemmát az okozza a szülőknek, hogy vajon milyen egészségügyi hatásai lesznek a babára. Ezt a kérdést már a tudósok is vizsgálták, és arra derült fény, hogy az állatok csökkentik a depressziót, nyugalmat, biztonságérzetet keltenek, és még az allergiára való hajlamot is csökkenti. Ezek a jótékony hatások igazak ám a felnőttekre is.

Talán a gyerekek számára van a legnagyobb hatással egy állat, ami a szociális készségeket illeti. A gyerekek azok, akikből, mint tudjuk, hiányzik mindenféle félelemérzet. Emiatt sokkal hajlamosabbak odamenni bármelyik állathoz. Az állatokon keresztül a gyermekek könnyebben megnyílnak, kommunikatívabbá válnak, még a zárkózottabb gyerekekből is elővarázsolhatják ezeket.

A házi kedvencek segítik a gyermek érzelmi fejlődését, hiszen foglalkozni kell napi szinten az állatokkal, élelemmel kell ellátni, játszani kell vele. Megtanulja a gyermek a felelősség és a gondoskodás fogalmát.

Ahogy nő a gyermek, felfogja, hogy az állat, amellyel együtt él kutya, macska, vagy egyéb faj képviselője. Egyre többet akar megtudni az adott fajról, fajtáról. Utánakérdez vagy olvas, ismereteket szerez kedvencéről, barátjáról. Ezáltal megismeri a faj sajátosságait, természetüket, jellemzőit.

Ha valami bántja, lelki problémákkal küzd a gyermek, a vigasztaló könnyen a kisállat lehet. Az állat nem vonja felelősségre, nem kérdez, nem mond semmit, csak jelenlétével támogatja kis gazdáját. Emiatt a gyermekek nehéz helyzetben sokkal hamarabb fordulnak állati barátaikhoz, mint emberhez. Még a nagyon makacs, morcos, dacos, dühös gyermek is megenyhül egy állat társaságában.

(Kép forrása: infyourself.com)