Egy kutatás megállapította, hogy születendő kisbabája egészsége szempontjából nagyon sokat nyom a latban hogyan táplákozik a teherbeesés előtt egy nő. A fogantatás előtti hetekben elfogyasztott ételek arra is hatással vannak, hogy jövendőbeli gyermeke mennyire lesz fogékony különféle betegségekkel szemben.
A londoni tudósok ezért arra figyelmeztetnek, hogy a teherbeesés előtti egészséges étkezés is nagyon fontos, és nem csak akkortól kell elkezdenünk ’rendesen viselkedni’, ha már a szívünk alatt hordjuk magzatunkat, hanem már jóval előtte is.
Brit tudósok 120 nőt vizsgáltak meg Nyugat-Afrika földművelő részein. Itt ugyanis egészen eltérő az emberek életmódja és étrendje attól függően, hogy éppen esős, vagy száraz évszak van-e. A 120 nő fele az esős, a másik fele pedig a száraz évszak idején esett teherbe. A kutatók megvizsgálták az asszonyok vérében található tápanyagok minőségét rögtön a teherbeesés után, majd a szülést követően a gyermekeik DNS-ét is alaposan kielemezték.
Kiderült, hogy a kisbabák egyik génje, mely a leghamarabb kialakul, sokkal aktívabb volt azoknál, akik akkor fogantak, amikor még bővelkedtek az ételben az édesanyák. Ezeknek a csecsemőknek emiatt az immunrendszere is fejlettebb volt, azaz könnyebben ellenálltak olyan kóroknak is, mint a HIV, az influenza, vagy más veszélyes vírusok.
Ezért a szakemberek azt javasolják, hogy aki a teherbeesést tervezgeti, kezdjen el már most odafigyelni a táplálkozására, egyen sok tojást, zöldséget, halat, májat, és babot.
(Kép: Bridget Coila)