Jump to content

7 izgalmas tény a csivavákról

2015. 06. 16. 11:13

Kicsi termetük ellenére hatlamas arcok, igazi összetett személyiséggel! Az apró méret pedig ne tévesszen meg senkit, a csivavák igazi harcos lények.

-A csivavák egy ősi mexikói ölebfajta leszármazottai. Itt már a kilencedik században is tartottak csivavákat! kedvencként

-Minden bizonnyal Kolombusz Kristóffal együtt érkeztek Európába. A szakemberek, bár arról meg vannak győződve, hogy a csivavák Mexikóból valósiak, azt már nem tudják megmagyarázni, hogy hogyan keveredtek Európába. Ám létezik Kolombusz Kristófnak egy, a spanyol királyhoz írt levele, amiben egészen aprócska kutyákról tesz említést, amiket utazásai során hozott el szuvenírként. Lehet, hogy így kerültek mifelénk Paris Hilton kedvencei?!

- A csivavák idővel összementek, az őscsivavák legalábbis jóval nagyobbak voltak a mai ölebeknél. Azt a fajtát azonban egy kisebb és szőrtelenebb variációval keresztezték, így alakult ki a ma ismert, retikülbe is könnyedén besüllyeszthető típus.

-Ahogy az emberi csecsemőknek, úgy a csivaváknak is van kutacsa, azaz a fejükön található egy nem beforrott rész. Az emberekkel szemben azonban nekik soha sem nő be a fejük lágya...

-A csivavák feje alma-, vagy őzike formájú is lehet. Az őzike kutyáknak keskenyebb a koponyája és hosszabb az orra, az alma fejűeké pedig gömbölyűbb. Bár mindkettő varázslatosan gyönyőrű a fajta kedvelői szemében, a kutyaversenyeken inkább az almaforma viszi el a pálmát.

-Az aprócska fejben hatalmas értelem lakozik, legalábbis arányaiban nekik van a legnagyobb agyuk a testükhöz viszonyítva az egész kutyavilágban. Éppen ezért igen könnyen taníthatóak és gyors gondolkodásúak is. A szobatisztaságra azonban nehezebb őket rászoktatni, ugyanis nagyon kicsi a húgyhólyagjuk, viszont annál makacsabbak. Sivatagi kutya létükre ráadásul nem igazán rajonganak sem az esőért, sem a hidegért.

-Nem érdemes a csivavákkal ujjat húzni, ugyanis aprócska méretük ellenére igen agresszívak –feltételezhetően kompenzálásképpen. Ezért a csivava gazdiknak javasolni szokták, hogy minél hamarabb kezdjék el az apróságokat kutyatársaságba szoktatni. Tavaly például egy seregnyi kóbor csivava tartott terror alatt egy egész arizonai várost, szabadon garázdálkodva az utcákon nagy csoportba verődve.

(Kép: ajari)