Jump to content

Másképp beszélnek a gyerekeikhez az édesanyák

2015. 06. 09. 11:04

Egy kutatás megállapította, hogy az édesapák teljesen másképp beszélnek csemetéikhez, mint vajszívű anyukáik: gügyögni és affektálni például egyáltalán nem hajlandóak! De hát nem is lehet babanyelven megtárgyalni az éppen aktuális árfolyamokat pelenkázás közben, nem igaz?

A modern édesapák már minden területen képesek a gyerekek körülötti teendőket ellátni: cumisüvegből etetnek, altatnak, ringatnak, vagy pelenkáznak, ha kell, sőt, teszik mindezt igazi profiként. Szinte nincs is semmi különbség a két szülő között, egyetlen egy dolgot kivéve: a gügyögést.

Egy friss felmérés szerint ugyanis a baba-beszédre semmiképpen nem lehet rávenni az erősebbik nemet! Míg az anyukák játékosan sejpegve csücsörítenek a kisbabáiknak, addig a férfiak lazán elcsevegnek pelenkázás, vagy játszás közben a csecsemőikkel, és ugyanúgy szólítják meg a még beszélni nem képes gyermeküket, mint bármely más, értelmes felnőttet. Amerikai kutatók azonban sietve kiegészítik megfigyelésüket: mind a két technikának és módszernek van létjogosultsága a gyereknevelésben, ugyanis mindkettő segíti a csemeték beszédfejlődését.

A kutatás során amerikai tudósok rögzítették több család beszélgetéséeit egy teljes nap során, majd ezeket a felvételeket számítógépes technikák segítségével elemezték ki. Ebből kiderült, hogy az anyukák sokkal többet gügyögnek a csemetéiknek, magasabb hangot és jóval több ’babanyelvet’ használva. A férfiak esetében azonban nem lehetett különbséget észlelni attól függően, hogy éppen a gyerekeikkel, vagy más felnőttekkel társalogtak-e.

A washingtoni kutacsoport vezetője szerint mind a két módszer elősegíti a gyerekek beszédének fejlődését. Érdemes lenne azonban legközelebb azt is megvizsgálni, hogy mindez hogyan változik az egyszülős családok esetében. 

(Kép: healthmeup.com)