Jump to content

Nem kell kettő helyett enni!

2015. 05. 22. 11:32

Hol van már a régi dajkamese, miszerint a várandós kismamáknak kettő helyett kell enni! Amennyiben az a kettő két közepes étvágyú kismacska, nincsen baj, ám teljesen felesleges két díjbirkózó napi élelmiszeradagját betermelni, azzal ugyanis csak a babának ártunk – a derékbőségünkkel egyetemben.

Egy friss kutatás megállapította, hogy azok a nők, akik sokat híznak a terhességük során, ezzel a kisbabájuk egészségét is kockára teszik, csemetéjük ugyanis sokkal nagyobb eséllyel lesz túlsúlyos, vagy elhízott. A helyzetet csak súlyosbítja, ha nem sportolunk egyáltalán a várandóság hónapjai alatt, vagy dohányzunk, ezzel ugyanis csak azt érjük el, hogy a gyermekünk nyolc éves korára nagy valószínűséggel kövér lesz.

A Texasi és a Harokopioi egyetemek közös kutatása során több, mint ötezer gyerek adatait vizsgálták meg, ezen felül kifaggatták az anyukáikat arról, hogy milyen volt annak idején a terhesség lefolyása. Ebből kiderült, hogy azok a gyerekek, akiknek az édesanyja jelentősen meghízott a terhesség során, és nem végzett semmilyen fizikai gyakorlatot, sokkal nagyobb valószínűséggel lettek maguk is túlsúlyosak.

A tudósok azonban arra is rámutattak, hogy minimális testmozgással –ami nem kell hogy több legyen, mint heti háromszor negyed óra- hatékonyan le lehetett csökkenteni ennek a kockázatát.

Labros Sidossis professzor, a kutatás egyik munkatársa arra hívja fel az édesanyák figyelmét, hogy a terhesség egy olyan időszak, amikor végre teljes figyelmükkel a testük és a saját egészségük felé fordulhatnak, és ezért ez egy remek alkalom arra is, hogy leszámoljanak néhány káros szokásukkal –mint például a dohányzás.

A kutatók arra vonatkozóan is adtak iránymutatást, hogy pontosan mennyit is hízhatunk a várandóság hónapjai során. A legideálisabb az, ha 10-12 kg körüli a súlygyarapodás, amelynek nagy része a 20-dik hét után történik. A plusz súly egy részét a kisbaba és a magzatvíz teszi ki, de a terhesség során a nők szervezete elkezd zsírt is elraktározni, felkészülve a szoptatás hónapjaira. 

(Kép: viralbistro.com)